Στίβεν Χόκινγκ:”Παρεξήγηση οι μαύρες τρύπες”

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ, έρχεται να αμφισβητήσει ορισμένες κεντρικές πτυχές αυτής της θεωρίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μαύρες τρύπες, τουλάχιστον όπως τις πίστευαν οι επιστήμονες ως τώρα.

Προχωρώντας σε μία επιστημονική προδημοσίευση, ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι ο λεγόμενος «ορίζοντας γεγονότων», το αόρατο δηλαδή σύνορο που υποτίθεται ότι περιβάλλει κάθε μαύρη τρύπα στο σύμπαν και εμποδίζει δια παντός στο φως να ξεφύγει, είναι ασύμβατος με την κβαντική θεωρία και συνεπώς δεν υφίσταται, αντιπροτείνοντας έναν «φαινομενικό ορίζοντα», μια επιφάνεια κατά μήκος της οποίας το φως δεν εμποδίζεται για πάντα να «δραπετεύσει» από το εσωτερικό της μαύρης τρύπας.

Επίσης ζητά να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της μαύρης τρύπας, με την κατάργηση κυρίως του «ορίζοντα γεγονότων».

Η νέα εργασία του Χόκινγκ αναμένεται να αναζωπυρώσει τις διαμάχες μεταξύ των φυσικών για τη φύση και τη λειτουργία της μαύρης τρύπας. Ήδη από τη δεκαετία του ΄70, ο Βρετανός φυσικός είχε δείξει θεωρητικά ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν αργά να συρρικνωθούν, αποβάλλοντας τη λεγόμενη “ακτινοβολία Χόκινγκ”.

Πάντως ο Χόκινγκ δεν περιγράφει -ακόμα τουλάχιστον- μέσω ποιού μηχανισμού μπορεί να γίνει η εξαφάνιση του «φαινομενικού ορίζοντα».