Σουηδός ΥΠΕΞ:”Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτεί προσπάθειες”

Η μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ “δεν είναι κεκτημένη”, αυτή θα απαιτήσει “προσπάθειες”κι από την Αγκυρα κι από τις Βρυξέλλες τόνισε σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, Καρλ Μπιλντ.

“Στο σημερινό κόσμο, τίποτε δεν είναι κεκτημένο. Στη ζωή αυτή, τίποτε δεν είναι κεκτημένο”, υπογράμμισε. “Απαιτεί, αντιθέτως, προσπάθειες και των δύο πλευρών. Απαιτεί, δηλαδή, διαρκή διαδικασία για μεταρρυθμίσεις, στην Τουρκία,

διαρκή ανοικτή συμπεριφορά της ΕΕ”, υπογράμμισε επίσης. “Μην με ρωτάτε πότε ακριβώς, στο μέλλον, θα γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ, πιστεύω πάντως ότι θα γίνει”, εξέφρασε την άποψη.

Ερωτώμενος, εάν υφίστανται ενδείξεις, ότι έχει εσχάτως μεταβάλει στάση η γαλλική διπλωματία–εναντιωνόταν τα τελευταία έτη να γίνει στο μέλλον πλήρες μέλος ΕΕ η Τουρκία, ο κ. Μπιλντ αποφάνθηκε πως “είναι πολύ πρόωρο να πώ κάτι, σχετικά” προσθέτοντας πως φρονεί ότι θα πρέπει να παρασχεθεί, στο Παρίσι, “χρόνος να αποσαφηνίσει τις σχετικές θέσεις” του.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ εστίασε στο ότι πολλά προβλήματα απορρέουν από το τουρκικό Σύνταγμα, που θύμισε ότι το εκπόνησε η στρατιωτική χούντα όταν επιβλήθηκε (το 1980) με πραξικόπημα : “το Σύνταγμα (της Τουρκίας) είναι, μάλλον, αρχαίο”. ΄Αρα, στην Τουρκία προκύπτει αδήριτη η ανάγκη νέου Συντάγματος, καθώς και μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, τόνισε τέλος ο ίδιος σουηδός αξιωματούχος.