Σοκ στην Τουρκία απο την αποκάλυψη της δολοφονίας του Τουργκούτ Οζάλ

Με δηλητήριο στρυχνίνης κι όχι εξαιτίας καρδιακής προσβολής, πέθανε το 1993 ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας
Τουργκούτ Οζάλ,  όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης που έγινε μετά την εκταφή της σορού του, στις 2
Οκτωβρίου.

Η απόφαση για τη εκταφή έγινε μετά από την έκθεση του Συμβουλίου Κρατικού Ελέγχου, η οποία χαρακτήριζε τον θάνατό του πρώην προέδρου  «ύποπτο» και κατόπιν εντολής του  εισαγγελέα της Άγκυρας, ενω τα τελευταία δύο χρόνια, η οικογένεια του ισχυριζόταν ότι ο Οζάλ δολοφονήθηκε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δηλητήριο στρυχνίνη παρέλυσε το αναπνευστικό του σύστημα και προκάλεσε καρδιακή προσβολή. Το θανάσιμο δηλητήριο στρυχνίνη του χορηγήθηκε μέσω φαγητού ή ποτού. Η δοσολογία του δηλητηρίου αυτού που βρέθηκε κατά την νεκροψία στο άψυχο σώμα του Οζάλ είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η στρυχνίνη είναι μία ουσία που δε χρησιμοποιείται στην Τουρκία στην ταρίχευση των νεκρών, χρησιμοποιείται όμως ευρέως για την εξόντωση τρωκτικών.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η έκθεση του Ιατροδικαστικού Ινστιτούτου της Κωνσταντινούπολης γράφει ότι ο Οζάλ υπέστη καρδιακή ανακοπή ως αποτέλεσμα της αναπνευστικής ανεπάρκειας που διήρκεσε περίπου 20 λεπτά εξαιτίας της δηλητηρίασης.

Μετά την εκταφή του πρώην προέδρου της Τουρκίας
αποκαλύφθηκε ότι η σορός του δεν είχε πλήρως αποσυντεθεί, επειδή κοντά στο
σημείο που ήταν θαμμένος υπήρχε μια φυσική πηγή νερού που κρατούσε την
θερμοκρασία χαμηλά.

Ο Τουργκούτ Οζάλ εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας το 1989 και πέθανε το 1993 κατά
την διάρκεια της θητείας του, σε ηλικία 65 ετών.

Ο κουρδικής καταγωγής Οζάλ κατέβαλε προσπάθειες για τη διευθέτηση του κουρδικού
προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων.