Σκληρή απάντηση της κυβέρνησης στο ΑΚΕΛ

Η  Κυβέρνηση απαντά στο ΑΚΕΛ όσον αφορά στις ευάλωτες ομάδες, τις αποκρατικοποιήσεις και τα δανειστικά επιτόκια.

Σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επισημαίνει ότι παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες η Κυβέρνηση διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά για βοήθεια των ευάλωτων ομάδων, εκφράζει τη θέση ότι στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες αποτελούν όρο του Μνημονίου, οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ για τα δανειστικά επιτόκια κάνει λόγο για «άγονη και αστήρικτη κριτική» του ΑΚΕΛ το οποίο εντούτοις δεν έχει υποβάλει πρόταση για επίλυση του θέματος.

«Η Κυβέρνηση, παράλληλα με τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάκαμψη της οικονομίας, ακολουθεί σταθερά πολιτική στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήγηκαν ακόμη περισσότερο από την οικονομική κρίση η οποία προήλθε από τα λάθη και τις ατολμίες του παρελθόντος», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη δήλωσή του.

Προσθέτει ότι «παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής στήριξης των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά για βοήθεια των συμπατριωτών μας που αυτή τη στιγμή υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο, ωστόσο, τόσο της χρηστής διοίκησης όσο και της δικαιότερης κατανομής αυτής της βοήθειας, επιβάλλεται η ορθή στόχευση της παροχής αυτής της οικονομικής στήριξης – κάτι που, δυστυχώς, δεν υπήρχε στο παρελθόν και ως εκ τούτου ζήσαμε φαινόμενα κωμικοτραγικά με το να επιδοτούνται άτομα με πολύ υψηλά εισοδήματα».

«Προς την κατεύθυνση της στόχευσης, η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», διαβεβαιώνει.

Απαντώντας στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων Ημικρατικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «το ΑΚΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για όρο του Μνημονίου που έχει συνομολογηθεί με την Τρόικα».

Ταυτόχρονα, σημειώνει, «είναι θέση της Κυβέρνησης ότι στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι εργαζόμενοι και στο επίπεδο της μετοχικής βάσης, αλλά και μετέπειτα της διαχείρισης του μέλλοντος του κάθε συγκεκριμένου Οργανισμού».

Για τα δανειστικά επιτόκια, αντιτείνει ότι «το ΑΚΕΛ, ενώ εξαπολύει μύδρους κατά της Κυβέρνησης, εντούτοις δεν έχει να προτείνει οτιδήποτε παρά μόνο να ασκεί άγονη και αστήρικτη κριτική».

«Ακόμα αναμένουμε από το ΑΚΕΛ να υποβάλει προτάσεις για τον καλύτερο δυνατόν τρόπο εξόδου από την οικονομική κρίση», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «τα ευχολόγια, οι αστήρικτες κατηγορίες και η αβάσιμη κριτική δεν επιφέρουν καλό στον τόπο». Άλλωστε, συμπληρώνει, «οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά πώς φτάσαμε εδώ».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει παράλληλα ότι «οι θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και η χθεσινή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας, στοιχείο απαραίτητο για να επιτύχουμε το συντομότερο την ουσιαστική επανεκκίνηση της».

«Η Κυβέρνηση θα παραμείνει στο δρόμο της σύνεσης και της προοπτικής για τον τόπο και, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε αυτή την προσπάθεια όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν», σημειώνει τέλος.