ΑΝΕΡΓΙΑ: Δράμα χωρίς τέλος παρά τη θετική αξιολόγηση του οίκου Standard and Poor’s

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι μας φόβοι για την ανεργία
Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά. Η ανεργία στη χώρα μας ανήλθε, στο 17,0% του ενεργού πληθυσμού και σε απόλυτους αριθμούς στα 75.000 άτομα, τον Οκτώβριο, έναντι 16,8% τον Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 17,3%, στις γυναίκες 16,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 43,3% ή 18.000 άτομα.

Αυτά τα αποτελέσματα μας δίνουν την πρωτιά στην αύξηση της ανεργίας στην Ευρώπη για το 2012-2013. Και όλα αυτά γίνονται καθώς η Κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες, προβλέψεις και πανηγυρισμούς για τη θετική αξιολόγηση από τον οίκο S&P .Οι άνεργοι και οι δυσπραγούντες δεν μπορούν να χορτάσουν από τις αξιολογήσεις των οίκων, οι γέροντες δεν μπορούν να πληρώσουν με ανακοινώσεις των Standard & Poor’s τα νοσήλια και το αγώγιο των λεωφορείων και οι πολύτεκνες μάνες το γάλα των μωρών τους.

Το έχουμε πει και στο παρελθόν και το λέμε ξανά. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η ανεργία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις και όχι αποσπασματικά. Οι δράσεις μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν σε δύο κύρια επίπεδα: Πρώτον, σε εθνικό επίπεδο με την λήψη εκείνων των πολιτικών αποφάσεων που συνδράμουν στην σταδιακή εκτόνωση του προβλήματος και δεύτερον, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση – με την χρήση και αξιοποίηση – εκείνων των προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης που θα βοηθήσουν περαιτέρω τις όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Μια δράση, στην οποία θα πρέπει να στραφεί το Κράτος άμεσα, είναι η ενίσχυση των νέων στην αγορά εργασίας με την εφαρμογή ειδικών και βιώσιμων σχεδίων επανένταξης, η απλούστευση των διαδικασιών ενισχυτικών προγραμμάτων όπως είναι η νεανική επιχειρηματικότητα, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ενθάρρυνση καινοτόμων τομέων όπως είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα. Επίσης, οξυγόνο θα δώσει στην αγορά η ενίσχυση των οικογενειακών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένες δράσεις και ελαφρύνσεις.

Ως Οικολόγοι επανειλημμένα έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο υποδομής, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι. Προγράμματα που θα δώσουν θέσεις εργασίας άμεσα σε χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας