Σκληρή απάντηση ΔΗΣΥ στις καταγγελίες ΑΚΕΛ

Σημειώνοντας τις σημερινές αιτιάσεις και καταγγελίες του ΑΚΕΛ, δια στόματος του βουλευτή κ. Άριστου Δαμιανού, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την ειδησεογραφία οι εφημερίδες ή άλλα μέσα ενημέρωσης. Δεν θεωρούμε τις επώνυμες απόψεις αρθρογράφων ως άσκηση… διακυβέρνησης. Ως προς την ουσία της διερευνώμενης υπόθεσης για το ταμείο της ΑΤΗΚ, επιβάλλεται να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς παρεμβάσεις οι ανακριτικές διαδικασίες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ελπίζουμε σε αυτό να συμφωνεί το ΑΚΕΛ αντί να διαδίδει “σενάρια σκευωρίας” για να επικαλυφθούν ενοχές.

2. Όσον αφορά το ότι το ΑΚΕΛ παραπέμπει στον κ. Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ, σημειώνουμε θετικά αυτές τις ευαισθησίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΑΚΕΛ, ενώ αφορίζει την Ευρωζώνη και το Ευρώ, αναφέρεται με δέος στην ηγεσία της.

3. Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι αναμφίβολα υπέρ της θεσμικής τάξης της Ευρωζώνης, εντός της οποίας προσπαθούμε να κρατήσουμε την Κύπρο (αντίθετα με άλλους).

4. Πράγματι, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι εκ των θεμελίων της νομισματικής και τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης. Αυτή τη θέση της κεντρικής τράπεζας και την καλώς νοούμενη άσκηση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της, έχουμε πρόσφατα ενισχύσει με σειρά νομοθεσιών και θεσμικών ρυθμίσεων. Είτε για την καλύτερη διακυβέρνηση είτε για τη δημιουργία διαδικαασίας εσωτερικού ελέγχου στο δ.σ, κλπ.

5. Ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν για το χειρισμό της έκτακτης ρευστότητας (ELA) ή άλλα ανάλογα θέματα, θα κριθούν όταν χρειάζεται από τη δικαιοσύνη και με κριτήριο πάντα τους ισχύοντες κανονισμούς. Δεν πρόκειται,σε καμία περίπτωση, για πολιτικές πιέσεις, αλλά για σεβασμό της ίδιας της θεσμικής τάξης και των κανονισμών.

Π.Γ.Προδρόμου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗ.ΣΥ.