Δ.Συλλούρης: “Αναμένουμε να δούμε αν το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις:

«Για να κτίσουμε ένα ισχυρό κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να μας κάνει περήφανους, πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να συγκρουστούμε με κατεστημένα συμφέροντα και εδραιωμένες νοοτροπίες.

Η ανάγκη για ριζική αναδιοργάνωση και πραγματικό εκσυγχρονισμό του τόπου μας, βασίζεται στη διαπίστωση ότι τα προβλήματα της κρατικής μηχανής και η ανοχή, η διαπλοκή και η διαφθορά αποτελούν τους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου.

Την πορεία μας προς το μέλλον φαλκιδεύει ένα σπάταλο, αδιαφανές και αναποτελεσματικό κράτος κατώτερο των περιστάσεων, που το χαρακτηρίζουν η διαφθορά, ο κομματισμός και η αναξιοκρατία», σημείωσε ο κ. Συλλούρης και συνέχισε:

«Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της κρατικής μηχανής δεν διαφέρει πολύ από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι προβληματική. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται και αγανακτούν όταν είναι αναγκασμένοι να βρεθούν αντιμέτωποι με τις χρονοβόρες διαδικασίες του κράτους και με τον ετσιθελισμό των λειτουργών του.

Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός της κρατικής μηχανής δεν μπορεί να προσκρούει σε νομικίστικες και συνδικαλιστικές προσεγγίσεις. Μας ενθαρρύνει η αποφασιστικότητα του Προέδρου να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και εδραιωμένες νοοτροπίες. Αναμένουμε να δούμε αν το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει όλες τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και η Δημόσια Υπηρεσία να εφαρμόσει τις πολιτικές και τις διαδικασίες προκειμένου να δημιουργήσουμε στον τόπο μας μια ευέλικτη κρατική μηχανή η οποία δεν θα είναι δαπανηρή και δυσκίνητη αλλά θα είναι επιτελική και αποτελεσματική», κατέληξε ο κύριος Συλλούρης.

Σχολιάζοντας επίσης τις διάφορες δηλώσεις που γίνονται για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στον τόπο μας, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις:

«Όσοι σήμερα μιλούμε για ανάπτυξη οφείλουμε να προσδιορίζουμε και τους τρόπους που θα βρούμε τα λεφτά για να κάνουμε την ανάπτυξη αυτή. Εμείς έχουμε πρόταση και την καταθέτουμε για πολλοστή. Πόροι για να ξεκινήσουν οι πρώτες αναπτυξιακές δράσεις μπορούμε να βρούμε αν εξοικονομήσουμε λεφτά από τους παχουλούς μισθούς και τις υπερβολικά μεγάλες συντάξεις του δημόσιου τομέα. Εισηγούμαστε ξανά την επιβολή ανώτατου και κατώτατου ορίου στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα», σημείωσε ο κ. Συλλούρης και συνέχισε:

«Κανένας στον δημόσιο τομέα ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να λαμβάνει απολαβές πάνω από τα όρια που θα οριστούν. Μόνο έτσι μπορούμε άμεσα να βρούμε τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουμε μικρές αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αλλάξουν την κακή ψυχολογία που επικρατεί σήμερα στην αγορά και την κοινωνία», κατέληξε ο Δημήτρης Συλλούρης.