Σκηνές αποκάλυψης στη Νέα Υόρκη

Μια βιβλική καταστροφή, παρόμοια με αυτή που αποτυπώνει στις οθόνες μόνο το Χόλυγουντ, έζησαν οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ με το πέρασμα του τυφώνα Σάντι. Πολλοί τον χαρακτήρισαν  «θύελλα ιστορικής έντασης» με αυτούς που τον έζησαν να μιλούν για “εικόνες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Ο Σάντι άφησε πίσω του 22 νεκρούς μόνο στη Νέα Υόρκη και περισσότερα από 45 σε 8 πολιτείες. Οι ανατολικές πολιτείες έμειναν στο σκοτάδι επι ώρες με την άλλοτε πολύφωτη Νέα Υόρκη να είναι βυθισμένη στο απόλυτο σκοτάδι, με μόνο «φάρο» το Εμπάιερ Μπίλτινγ.

Το κέντρο της πόλης, στην καρδιά του Μανχάταν, πλημμύρισε από τον ποταμό Χάτσον που υπερχείλισε, με τα νερά να φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ 4 μέτρων και 15 εκατοστών. Χιλιάδες σπίτια, επιχειρήσεις και υπηρεσίες παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς ηλεκτρικό. Σχολεία, καταστήματα και τα πάρκα της πόλης παραμένουν κλειστά ενω νοσοκομεία χρειάστηκε να εκκενωθούν και δεκάδες ασθενείς και νεογνά να κινδυνεύουν άμεσα .

Τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να κυκλοφορούν δειλά, στην πόλη το μετρό όμως, παραμένει κλειστό αφού δεκάδες σήραγγες του πλημμύρισαν. Τα συνεργεία που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη βλάβη αναφέρουν ότι ίσως χρειαστούν 3 ή 4 μέρες μέχρι να ξαναλειτουργήσει. Έως τότε, περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια επιβάτες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους
μετακίνησης.

Η Wall Street, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ ότι θα λειτουργήσει σήμερα, τελικά θα μείνει κλειστή για μια ακόμη μέρα.

“Οι Νεοϋορκέζοι ήταν ανθεκτικοί και η πόλη είναι στο δρόμο της ανάκαμψης” δήλωσε ο δήμαρχος,

Περισσότερα από 80 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης θα απαιτήσει έως και μια εβδομάδα.

Στο μεταξύ, τεράστιες προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να ανοίξουν σε λίγες ώρες τα δυο από τα τρία διεθνή αεροδρόμια της μεγαλούπολης, το JFK και το Νιούαρκ, προκειμένου η πόλη να επανέλθει σταδιακά στους ρυθμούς της και να βγει από την απομόνωση. Σε λειτουργία τίθεται και πάλι και το αεροδρόμιο του Νιού Τζέρσεϊ ενώ το τρίτο αεροδρόμιο της ΝΥ, το Λα Γκουάρντια θα παραμένει κλειστό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης αερολιμένων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Περισσότερες από 15.770 πτήσεις ακυρώθηκαν  από και προς την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα Flightaware.com.