Να μείνουν στο “παρελθόν” υποθέσεις βασανιστηρίων επιδιώκει η βρετανική κυβέρνηση

Να ρίξει στο «απυρόβλητο» υποθέσεις βασανιστηρίων από Βρετανούς, κρατώντας τις μακριά από τη δημοσιότητα, επιχειρεί η κυβέρνηση στο Λονδίνο. Σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή των Λόρδων, με την αιτιολογία της εθνικής ασφάλειας ή του εθνικού συμφέροντος.

Αφορμή ήταν η αγωγή που έκαναν εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης τρεις ηλικιωμένοι Κενυάτες (στη φωτογραφία),που βασανίστηκαν πριν από 60 χρόνια και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου για παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη. Οι τρεις Κενυάτες, πρώην μέλη του απελευθερωτικού κινήματος Mau-Mau, αξιώνουν αποζημίωση για βασανιστήρια που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν στη διάρκεια της αποικιοκρατίας και κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού τους αγώνα.

Η υπόθεση πάει χρόνια πίσω, και η κυβέρνηση του Λονδίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» φοβάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα ξεσηκώσει κύμα αγωγών, τόσο από άλλους Κενυάτες όσο και από πρώην μέλη της ΕΟΚΑ, για βασανιστήρια που υπέστησαν.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στραφεί κατά του νομοσχεδίου με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια κατηγορώντας τη Βρετανία ότι θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις και άλλων χωρών να «παίζουν το χαρτί της εθνικής ασφάλειας» για να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα, παρόμοιες επαίσχυντες περιπτώσεις βασανιστηρίων.

.