Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών στη Σερβία

Θύματα υποκλοπής των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων φαίνεται πως έπεσαν τόσο ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, όσο και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Βούτσιτς.Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών της Σερβίας, πριν απο τρεις ημέρες δόθηκε εντολή απο το τμήμα του υπουργείου Εσωτερικών για παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του υπουργού Άμυνας και του Σέρβου Προέδρου. Η εντολή δόθηκε απο “ομάδες συμφερόντων” με τη βοήθεια εκπροσώπου της ηγεσίας της αστυνομίας, με βάση τα όσα ανέφερε κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς με τη σειρά του δήλωσε στον σταθμό TV Pvra ότι δεν έχει καμία σχέση με το θέμα, “Σίγουρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με έμένα ως Υπουργό Εσωτερικών. Συνδέετεται με την αστυνομία, επειδή δεν υπάρχει σαφές σύστημα επιτήρησης και ελέγχου των ενεργειών” σημείωσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βούτσιτς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, δήλωσε  στην εφημερίδα “Βετσερνιέ Νόβοστι” πως “πριν απο τρεις ημέρες ανακαλύψαμε ότι μια ομάδα με εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών παρακολουθούσε τους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους, τον Πρόεδρο και εμένα. Θα ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα και πολύ γρήγορα θα διαπιστώσουμε περί τίνος πρόκειται”, ενώ συμπλήρωσε πως “Κάποιοι περίμεναν ότι δεν θα ασκώ κριτική σε κανέναν ενώ έχω ασκήσει σε πολλούς. Έχω μετατρέψει τη ζωή μου και των παιδιών μου σε κόλαση, αλλά δεν φοβάμαι.” 

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Σερβίας αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών σε τηλεοπτική εκπομπή της χώρας του δήλωσε πως “Έχουμε πέσει σε φωλιά φιδιών..Πρέπει να ερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους. Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι στη Σερβία.”.

Οι εισαγγελικές αρχές της Σερβίας έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για το θέμα.