Συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Στο Λονδίνο θα ταξιδέψει η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον το φλέγον θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μετά και την έγκριση απο το βρετανικό κοινοβούλιο πρότασης, για καθαρή μείωση του την επόμενη επταετία.

“Θα μιλήσω απευθείας με τον Ντέιβιντ Κάμερον την επόμενη εβδομάδα. Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι θα βρεθεί λύση.” δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Steffen Seibert υπογράμμισε πως “Οι δύο χώρες βρίσκονται σε εντατικές διπραγματεύσεις” σχετικά με το θέμα του προυπολογισμού και επανέλαβε την φράση της κ. Μέρκελ ότι “Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση”.

Εν τω μεταξύ, ο Κάμερον έχει δηλώσει κατ’επανάληψη πως δεν σκοπεύει να στηρίξει την πρόταση της Ευρωπαικής Επιτροπής για αύξηση του συνολικού προυπολογισμού της Ένωσης κατά 5%,  με τον ίδιο να  ζητά τουλάχιστον πάγωμα του προυπολογισμού, με αυξήσεις που δεν ξεπερνούν τον πληθωρισμό της ΕΕ.

Ωστόσο, τα πράγματα ζορίζουν ακόμη περισσότερο μετά και την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία υπερψηφίστηκε τελικά πρόταση που ζητά απο τον Ντέιβιντ Κάμερον να υποστηρίξει καθαρή μείωση του προυπολογισμού της ΕΕ για την επόμενη επταετία.

Πάντως, οι ευρωπαίοι υπουργοί σχεδιάζουν να συναντηθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα για να συζητήσουν το ζήτημα του προυπολογισμού για την επταετή περίοδο έως το 2020.