Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Κατέθεσαν Στυλιανίδης και Κυριάκου

Οι 5  κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου,  Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλή προσήχθησαν σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο.

Στη σημερινή δικάσιμο συνεχίστηκε η κατάθεση του πολιτικού μηχανικού Χαράλαμπου Στυλιανίδη, εμπειρογνώμονα που έκανε εκτίμηση της προσφοράς που αφορά το βιολογικό σταθμό στην Πάφο, την οποία είχε υποβάλει για την α’ φάση του έργου η γερμανική εταιρεία AWATECH, για να διαφανεί κατά πόσο έγιναν παρατυπίες ή όχι.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στα έργα που έχει αναλάβει ανάμεσα στα οποία τον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Πρωταρά, την ανακατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού Λευκωσίας και άλλα.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από την κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπούν οι Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.

Ο Χ. Στυλιανίδης στην κυρίως εξέταση του από τον κ. Κέκκο είπε πως κλήθηκε με αυτή την ιδιότητα του από τον Γενικό Ελεγκτή για να κάνει αυτή την έρευνα. Ανέφερε ότι για την έρευνα του στηρίχθηκε στους φακέλους που του έδωσαν από το ΣΑΠΑ.

Στην προσφορά, συνέχισε, υπήρχε αριθμητικό λάθος της τάξης των 400.000 ΛΚ.

Ο Χ. Στυλιανίδης είπε πως οι σύμβουλοι μηχανικοί όφειλαν να εφαρμόσουν τους όρους προσφοράς. Αντί αυτού, συνέχισε, οι σύμβουλοι μηχανικοί έστειλαν επιστολή και ρωτούσαν τι να κάνουν, δηλαδή κατά πόσο έπρεπε να συνεχίσουν να αξιολογήσουν την προσφορά της AWATECH, και κατά πόσο να χρησιμοποιήσουν το χαμηλό ποσό.

Ο μάρτυρας διερωτήθηκε γιατί ανησύχησαν οι σύμβουλοι μηχανικοί. Το λάθος, πρόσθεσε, που είχαν εντοπίσει ως αξιολογούντες όφειλαν, με βάση τους κανονισμούς, να το διορθώσουν και να αναφέρουν για τη διόρθωσή του. Υπέδειξε ο μάρτυρας το σημείο εις απόδειξη των ισχυρισμών του, όπως ανέφερε και κλήθηκε να επιδώσει τις αναφορές της έκθεσής του.

Ο κ. Στυλιανίδης θεώρησε, όπως είπε στο δικαστήριο, αντιδεοντολογικό να διοριστεί για τη διαιτησία άτομο από την εταιρεία Επιμετρητών Ποσοτήτων αφού ήσαν σύμβουλοι των εργολάβων ύστερα από αίτημα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Ο κ. Κέκκος ζήτησε από τον μάρτυρα να υποδείξει έγγραφο το οποίο κατατέθηκε ως τεκμήριο στο δικαστήριο μεταξύ της Awatech και του υπεργολάβου L. Iordanous construction στις 8.5.1999. Ο μάρτυρας είπε πως με τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός των συμβολαίων με τη γερμανική εταιρεία Awatech δεν εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα του ΣΑΠΑ, με αποτέλεσμα να υποστεί ο οργανισμός οικονομικές ζημιές.

Ο Χ. Στυλιανίδης αντεξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργο Μιχαηλίδη και Φειδία Σαρίκα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, Χ. Χατζηλοϊζου, αναφέρθηκε στην εγκυρότητα της έκθεσης, υποβάλλοντας τη θέση πως εφόσον δεν έγιναν γραφολογικές εξετάσεις, το αποτέλεσμα της έκθεσης δεν είναι σίγουρο.

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε και από τον συνήγορο υπεράσπισης του Φειδία Σαρίκα, Κρις Τριανταφυλλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι διορίστηκε από τον Γενικό Ελεγκτή για την ετοιμασία της σχετικής έκθεσης χωρίς να έχουν προκηρυχθεί προσφορές λόγω του ότι – όπως ισχυρίστηκε – εργαζόταν στο αρμόδιο υπουργείο παλαιότερα και ήταν συνάδελφοι με τον πρώην Γενικό Ελεγκτή.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αμφισβήτησε την εγκυρότητα και την ανεξαρτησία της έκθεσης, λέγοντας πως τα στοιχεία της είναι αναληθή.

Ακολούθως κατέθεσε ο επικεφαλής των ανακρίσεων στην υπόθεση ΣΑΠΑ, υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε στο δικαστήριο πως την 21η Οκτωβρίου κλήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ενημερώθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή του Τμήματος Γ ότι ορίστηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας ως επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας προς διερεύνηση καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για ενδεχόμενες ατασθαλίες από τον Πρόεδρο, Μέλη, τον Διευθυντή του ΣΑΠΑ και ενδεχομένως άλλων προσώπων κατά τη διαχείριση των συμβολαίων της Β φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Πάφου.

Στην ομάδα επίσης ορίστηκαν ο Λοχίας 2192 Γιάννος Κωνσταντίνου, όπως είπε, και οι αστυφύλακες Μάριος Σταυρινού, Μανώλης Μανώλη, Γιαννάκης Μαννούρης, Άντρη Γεωργίου και Δήμητρα Σταύρου.

Ο κ. Κυριάκου είπε πως ο ίδιος συμμετείχε στην έρευνα που έγινε δυνάμει δικαστικού εντάλματος στα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου ενώ – όπως είπε- ερευνήθηκε αποθήκη στον 2ο όροφο όπου παραλήφθηκαν διάφορα έγγραφα, ενώ η έρευνα επεκτάθηκε και στον 1ο όροφο σε δύο αποθήκες από τις οποίες παραλήφθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων.

Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο, στις 26.11.2014 μετά από εξετάσεις που έγιναν και μαρτυρίες που προέκυψαν εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης εναντίον των Σ. Βέργα και Ε. Μαλληκίδη οι οποίο συνελήφθησαν και παρουσιάστηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο μάρτυρας είπε πως στις 4 Δεκεμβρίου του 2014 μετέβη στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Χρίστο Δρακόπουλο στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, όπως είπε στο δικαστήριο, μετά από δική του επιθυμία ο κ. Δρακόπουλος αφίχθη στην Κύπρο και στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον συνέλαβε δυνάμει δικαστικού εντάλματος που εκκρεμούσε εναντίον του και αφού του επέστησε την προσοχή στο νόμο απάντησε «στα έχω εξηγήσει όλα στην Αθήνα».

Ο Ελευθέριος Κυριάκου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επιθυμία που εξέφρασε ο Σ. Βέργας να δώσει κατάθεση αφού πρώτα μιλούσε με τους νομικούς του, όπως ζήτησε. Ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και στις προσωποκρατήσεις των Βέργα , Μαλληκίδη και Μιχαηλίδη στο Επαρχιακό δικαστήριο Πάφου. Επίσης αναφέρθηκε και στη θεληματική κατάθεση που κατέγραψε στις 18.12.2014 στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού από τον Λοϊζο Ιορδάνους κατόπιν δικής του επιθυμίας και αφού του επέστησε γραπτώς την προσοχή στο Νόμο.

Την επομένη, είπε, στα γραφεία και πάλι του ΤΑΕ Λεμεσού ο τελών υπό κράτηση Ε. Μαλληκίδης εξέφρασε και αυτός την επιθυμία να προβεί σε κατάθεση.

Στη συνέχεια στις 21 Δεκεμβρίου του 2014, σημείωσε, παρουσίασε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου τους Σ. Βέργα, Ε. Μαλληκίδη. Γ. Μιχαηλίδη, Ε, Ευσταθίου και Β. Βασιλείου όπου εξασφαλίστηκε διάταγμα προσωποκράτησης για 8 μέρες.
Επίσης στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού πήρε ανακριτική κατάθεση από τον Γιώργο Σιαηλή, ο οποίος και συνελήφθη την ίδια μέρα.

Στις 23 .12.2014 στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού ο Λοϊζος Ιορδάνους μετά από δική του επιθυμία προέβη σε νέα θεληματική κατάθεση την οποία κατέγραψε.

Ο κ. Κυριάκου είπε πως από τις εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα συμβόλαια της Α φάσης ανατέθηκαν και υπογράφηκαν με την εταιρεία Iacovou Bross Construction( συμβόλαιο 1) την 20η Σεπτεμβρίου του 1999, με την εταιρεία Zachariades Atlas Pantou – Joint Venture ( συμβόλαιο 2Α/2Β) στις 19 Σεπτεμβρίου του 1999 και με την εταιρεία Αwatech στις 27.1.2009.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μετάβασή του μαζί με τον Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου στην κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα και στη συνάντηση τους με τον Γιώργο Μπάφα.

Ο Γιώργος Μπάφας, είπε ο εξεταστής, στις 30.1.2015 παρουσιάστηκε ενώπιον το Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου που συνεδρίασε στο ΓΝ Λεμεσού και εναντίον του εξασφαλίστηκε διάταγμα προσωποκράτησης για 8 ημέρες. Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε πως στις 4.2.2015 ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου στην παρουσία του κατέγραψε θεληματική κατάθεση του Γιώργου Μπάφα.

Ακολούθως την ίδια ημέρα στο ΤΑΕ Λεμεσού και πάλι στην παρουσία του ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου κατέγραψε την θεληματική κατάθεση αφού προηγουμένως του επέστησε στην προσοχή στο νόμο.

Οι πέντε κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο όρισε τη συνέχιση της διαδικασίας για αύριο 22 Μαρτίου 2016. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.