Σημαντικός ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ

Μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ αφιερωμένη στο Γιάννο Κρανιδιώτη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαπέντε χρόνων από το θάνατό του  ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία πολιτικών και άλλων αξιωματούχων, Πρέσβεων και μελών του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκών και άλλων.

Ο ΥΠΕΞ στην ομιλία του τόνισε ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου συνεπάγεται ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής της θέσης μέσω της ενίσχυσης της κυριαρχίας της και αποτελεί και την απάντηση σε ενδεχόμενη προσπάθεια υπόσκαψης της κρατικής της οντότητας.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σήμερα που η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ, δημιουργείται μια νέα προοπτική για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σημείωσε ότι ότι η επιμονή σε μόνιμες παρεκκλίσεις στο τέλος θα λειτουργήσει εις βάρος των ιδίων των Τ/κ, ενώ απαντήσεις έδωσε και για τη θέση της τουρκικής πλευράς για δημιουργία πρωτογενούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, σε περίπτωση επίτευξης λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει την εφαρμογή του κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τ/κ κοινότητα θα καταστεί αυτόματα μέρος της Ένωσης και θα καρπωθεί τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.

“Γίνεται πλέον ασύμφορο για τον οποιονδήποτε να κάνει σκέψεις για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή συγκριτική αναβάθμιση της διεθνούς υπόστασης του ψευδοκράτους. Η στροφή της εξωτερικής μας πολιτικής με την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου για συμμετοχή στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, τη συνεργασία με τους γείτονες μας σε ζητήματα υδρογονανθράκων, επιτρέπουν στο κράτος μας να έχει ξεφύγει πολύ από τη κόκκινη γραμμή του τι εστί αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Προχωρούμε πλέον χωρίς σύνδρομα σε μια πορεία με στόχο την απαλλαγή μας από την κατοχή και επανένωση του τόπου μας”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, άμεσο ρόλο στις προσπάθειες λύσης μπορεί να διαδραματίσει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους θεσμούς της και τον οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει, διασφαλίζοντας την λειτουργικότητα της Ένωσης με την επανενωμένη Κύπρο στους κόλπους της.

Ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένουμε ότι η ΕΕ θα διαδραματίσει το ρόλο του δικηγόρου για τη δική μας πλευρά στη διαδικασία των συνομιλιών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο, είναι αχρείαστο. ” Αυτό που αναμένουμε είναι η αυτοτελής, αυτόκλητη και ipso jure παρέμβασή της εκεί και όπου χρειάζεται, εκφράζοντας τις απόψεις της επί των διαφόρων προτάσεων που οι δύο πλευρές καταθέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, είπε.

Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, εδώ είναι που χρειάζεται να υποδείξει η ΕΕ τι πρέπει να ληφθεί υπόψη, ούτως ώστε η λύση που θα προκύψει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισσαβώνας.

“Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να εγκαταλείψουν τις απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές θέσεις περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο ή περί δημιουργίας πρωτογενούς δικαίου”, συνέχισε.

Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε ακόμη ότι η επιμονή σε μόνιμες παρεκκλίσεις στο τέλος θα λειτουργήσει εις βάρος των ιδίων των Τ/κ υπό την έννοια ότι αν γίνουν αποδεκτές, πολύ εύκολα θα καταρριφθούν και θα ανατραπούν από ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια ιδιαίτερα αν παραβιάζουν τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

Για τη θέση της τουρκικής πλευράς για δημιουργία πρωτογενούς δικαίου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η ΕΕ οφείλει με τις παρεμβάσεις της να επιβεβαιώσει αυτό που και εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε, ότι δηλαδή κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αφού θα πρέπει κατ’ αρχήν να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια και των 28 κ-μ συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη, συνέχισε, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δίνοντας την αφορμή και τη δικαιολογία σε άλλα κράτη μέλη ή υποψήφια κράτη μέλη, να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα, γεγονός που θα αλλάξει άρδην τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα οφέλη από την ένταξη, λέγοντας ότι μας δίνεται η δυνατότητα ως μικρό κράτος να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση και λήψη ευρωπαϊκών πολιτικών.

“Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν διαδραματίζουμε ρόλο κομπάρσου ούτε διακατεχόμαστε από σύνδρομα μικρού κράτους που θα μας αποτρέψουν από το να εκφράσουμε τις απόψεις και θέσεις μας επί των ζητημάτων που αφορούν την Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο”, είπε ο Υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι καθίσταται ένας σημαντικός εταίρος για τις χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενος στον Γιάννο Κρανιδιώτη είπε ότι ήταν ο πρωτεργάτης της προσπάθειας για ένταξη και η διορατικότητα του τον κατέταξε ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της κυπριακής ιστορίας. Τον χαρακτήρισε οραματιστή πολιτικό και τον κυριότερο πρεσβευτή του κυπριακού θέματος μέσα στον ελλαδικό χώρο.

“Μέσα από τις θέσεις επιρροής που κατείχε υπήρξε αρχιτέκτονας και πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και εργάστηκε εντατικά και άοκνα για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, συνέχισε.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δυστυχώς ο Γιάννος Κρανιδιώτης έφυγε πολύ νωρίς και δεν πρόλαβε να δει έναν από τους μεγάλους του στόχους να υλοποιείται. Η Κύπρος , πρόσθεσε, εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια πέντε χρόνια μετά τον απρόσμενο χαμό του, χωρίς δυστυχώς να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα, που ήταν ο κύριος στόχος της προσπάθειας ένταξης.

Πλέον, κατέληξε ο ΥΠΕΞ, εναπόκειται σε εμάς, με την απαραίτητη βέβαια συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη και με σύνεση και ευθύνη να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.