Θετικές εξελίξεις στην ΕΕ για την Κύπρο

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε σήμερα ότι έχουν  σημειωθεί θετικές εξελίξεις για την Κύπρο έχουνί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση τις τελευταίες μέρες.

Ανέφερε  ότι “ανάμεσα στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αποκτούν ξεχωριστή αξία κάποιες αποτελεσματικές πολιτικές προσπάθειες και επιτυχίες που σημειώνονται”.

Ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει αναθέσει στον Ευρωβουλευτή και τώρα Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τις αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Μέσων και Πολιτισμού.

Αυτό, είπε, “αποτελεί αναμφίβολα ενός είδους αναβάθμιση της θέσης και της παρουσίας της Κύπρου στα ευρωπαϊκά πράγματα”.

Η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, είπε ο κ. Προδρόμου, “αναλαμβάνει δράση προστασίας και ανακούφισης των θυμάτων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και έχει μέχρι τώρα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 140 χώρες. Αυτός ο ρόλος προστασίας των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής, από ανθρωπογενείς ή φυσικές καταστροφές ταιριάζει ιδιαίτερα και με τις προτεραιότητες που θέλει να δώσει η χώρα μας στην παρουσία της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, συμπλήρωσε, “εξυπηρετεί το στόχο να αναδειχτεί η θέση και ο ρόλος της χώρας μας ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη γεωστρατηγική περιοχή μας”.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει και την ευαρέσκεια του διότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ δείχνει και στην πράξη να εμπιστεύεται την Κύπρο, ενώ είπε ότι αυτή η επιτυχία για την Κύπρο αντικατοπτρίζει τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η απόφαση της Κομισιόν να μεταφέρει από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. την αρμοδιότητα για θέματα που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε, “τερματίζεται μια παραδοξότητα που υπήρχε μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006 και θα πάψουν ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό ενός κράτους-μέλους να τυγχάνουν χειρισμού από τη Διεύθυνση Διεύρυνσης που έχει να κάνει με την ενταξιακή διαδικασία τρίτων χωρών”.

Πρόκειται, συμπλήρωσε, για μια σημαντική επιτυχία που δείχνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική του Προέδρου και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αποδίδει καρπούς.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του στις Βρυξέλλες (11-12 Σεπτεμβρίου) ενέκρινε σημαντικό ψήφισμα σχετικά με τη δράση ακραίων ισλαμιστών και τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσε να επηρεάσουν και την Κύπρο.

Με την ενέργεια αυτή, συνδιαμορφώνοντας πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιτυγχάνει να προωθήσει και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Κύπρου, “ενώ πιστεύουμε ότι δείχνει το δρόμο για να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και πολιτικές διεθνούς πολιτικής που θα αναδεικνύουν τη θέση και το ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα ευρωπαϊκής σταθερότητας στην περιοχή”, είπε.

Σημείωσε, τέλος, τον ενεργητικό ρόλο του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Αλέξανδρου Σίνκα, ο οποίος και σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, έκανε τη σχετική προεργασία.