Σημαντική μείωση τροχαίων ατυχημάτων πέτυχε η Κύπρος το 2013

Η Κύπρος κατέγραψε μείωση 14% στους οδικούς θανάτους και πέτυχε την 5η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ κατά την τριετία 2010-2013, με 27%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν μόνο 18%, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην 8η ετήσια έκθεση ( 8th Road Safety PIN Report ) του προγράμματος Road Safety PIN του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Με τη μείωση αυτή, ο δείκτης των οδικών θανάτων σε αναλογία πληθυσμού για την Κύπρο, κατήλθε το 2013 στους 51 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και εξισώθηκε με αυτόν της ΕΕ.

Σε σύνοψη της έκθεσης που στάληκε στα ΜΜΕ από τον εκπρόσωπο της Κύπρου στο πρόγραμμα Road Safety PIN, αναφέρεται ότι το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού καταγράφηκε μείωση στους οδικούς θανάτους κατά 8% και διατηρήθηκε ο ταχύς ρυθμός μείωσης που σημειώθηκε το 2012.

Πολύ καλή επίδοση σημείωσε επίσης η Κύπρος στη μείωση των οδικών σοβαρών τραυματισμών από το 2001 στο 2013, με ποσοστό 60%, σε σύγκριση με μόνο 30% της ΕΕ.

Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε πρόσφατη συμφωνία των αρμοδίων τεχνοκρατών της ΕΕ ( Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Οδική Ασφάλεια), για την υιοθέτηση της νοσοκομειακής κατηγοριοποίησης των οδικών τραυματισμών με την κλίμακα MAIS 3+ ( Maximum Abbreviated Injury Score).

Ο σκοπός της συμφωνίας είναι η καθιέρωση στην ΕΕ κοινού ορισμού για τους σοβαρούς τραυματισμούς, που θα καταστήσει εφικτό τον καθορισμό ευρωπαϊκού στόχου για τη μείωση τους. Το ETSC εισηγείται στόχο μείωσης 35% από το 2014 μέχρι το 2020. Η Κύπρος έχει ήδη θέσει στόχο για μείωση όλων των οδικών τραυματισμών, σοβαρών και ελαφρών, κατά 50% από το 2010 μέχρι το 2020.

Καταληκτικά, η έκθεση παραθέτει σειρά εισηγήσεων του ETSC προς τα κράτη μέλη και προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

• Επιδίωξη της επίτευξης των καθορισμένων στόχων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένης της εφαρμογής αποδεδειγμένα αποτελεσματικών στρατηγικών επιβολής των σχετικών νόμων.

• Σχεδιασμός και αναβάθμιση των πολιτικών οδικής ασφάλειας, με τη χρήση των στοιχείων και συμπερασμάτων από το πρόγραμμα ΡΙΝ.

• Επιλογή των μέτρων με βάση μελέτες αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας τους.

• Υιοθέτηση της νοσοκομειακής κλίμακας κατηγοριοποίησης των οδικών τραυματισμών MAIS 3+.

• Καθορισμός στόχων για μείωση των οδικών τραυματισμών.

• Συμπερίληψη των αριθμών των σοβαρών τραυματισμών στις αξιολογήσεις της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόζονται.
.