Άγριες δολοφονίες Ιρακινών στρατιωτών από ακραίους ισλαμιστές

Επίσημος Ιρακινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «εκατοντάδες στρατιώτες» έχουν σκοτωθεί με άγριο τρόπο από τους ακραίους σουνίτες ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), οι οποίοι διεξάγουν από τις 9 Ιουνίου επίθεση εναντίον των ιρακινών επαρχιών και οι οποίοι, όπως έγινε γνωστό από τοπικό αξιωματούχο και αυτόπτες μάρτυρες, κατέλαβαν την Ταλ-Άφαρ και το αεροδρόμιό της, στρατηγικής σημασίας ιρακινή πόλη ανάμεσα στη Μοσούλη και τα συριακά σύνορα.

«Εκατοντάδες στρατιώτες αποκεφαλίσθηκαν, απαγχονίστηκαν στη Σαλαχεντίν, τη Νινευή, την Ντιγιάλα, το Κιρκούκ και τις ζωές όπου βρίσκονται οι τρομοκράτες του ΙΚΙΛ», της ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης που μάχεται στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσε ο Κάσεμ Άτα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι για θέματα ασφαλείας.

Πολλές εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης σε αυτές τις «σφαγές», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ, τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν γνωστό πως οι αντάρτες πήραν τον πλήρη έλεγχο της Ταλ-Άφαρ (380 χλμ. βορείως της Βαγδάτης) και του αεροδρομίου της, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ μεγάλο μέρος των κατοίκων έχει εγκαταλείψει την περιοχή.

Πάντως ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού κ. Μάλικι, Κάσεμ Άτα, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή.

Η πόλη αυτή στην οποία ζουν κυρίως σιίτες είναι η σημαντικότερη της επαρχίας Νινευή που δεν είχε πέσει πλήρως στα χέρια των ανταρτών, των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.

Η Ταλ-Άφαρ βρίσκεται σε στρατηγική θέση, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα. Το ΙΚΙΛ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη Συρία και το Ιράκ και έχει ήδη καταλάβει πολλές περιοχές στην πρώτη.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους οπαδούς του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, έχουν πάρει από τις 9 Ιουνίου τον έλεγχο της δεύτερης πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, ενός μεγάλου τμήματος της επαρχίας Νινευή, στην οποία ανήκει η Μοσούλη, του Τικρίτ και άλλων τομέων των επαρχιών Σαλαχεντίν (βόρεια), Ντιγιάλα (ανατολικά) και Κιρκούκ (βόρεια).

Οι εξεγερμένοι σουνίτες κατέλαβαν και δεύτερο σταθμό μεθοριακής διέλευσης στα σύνορα με τη Συρία, δήλωσαν αξιωματικοί του στρατού, ενώ το Κουβέιτ απέσυρε τον πρεσβευτή του από το Ιράκ λόγω της κατάστασης της ασφάλειας εκεί.

Ο μεθοριακός σταθμός Αλ Ουαλίντ κατελήφθη την Κυριακή και οι δυνάμεις ασφαλείας που τον φρουρούσαν, αναδιπλώθηκαν σε θέση στα ιορδανικά σύνορα.

Οι εξεγερμένοι είχαν καταλάβει την Τρίτη το μεθοριακό σταθμό Αλ Κάιμ.

Ο τρίτος συνοριακός σταθμός, αυτός της Ράμπια, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια επίθεσης των τζιχαντιστών στην επαρχία Νινευή. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η κατάληψη του Αλ Ουαλίντ θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν ανθρώπους και όπλα από τη Συρία, όπου δραστηριοποιούνται.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Χάλεντ Αλ-Τζαράλα, εξάλλου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «είπαμε στον πρεσβευτή μας και τη διπλωματική ομάδα να φύγουν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας στο Ιράκ. Όταν αισθανθούμε πως η κατάσταση έχει γίνει και πάλι σταθερή και ομαλή, θα επιστρέψουν».