Σε κρίσιμη καμπή το ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Μ.Κασσής

Στα πρόθυρα διάλυσης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά την στα άκρα, αντιπαράθεση βουλευτών του στο θέμα της ψήφισης των μέτρων συνολικά με τουλάχιστον έξι, να αρνούνται την ψήφιση τους.  Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ακούστηκαν βαριές εκφράσεις με τον Κώστα Σκανδαδίλη να αποχωρεί και το βουλευτή Ηπείρου Μιχάλη Κασσή να  δηλώνει  δημόσια, την ανεξαρτητοποίηση του.

«Να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε υπουργοί του Σαμαρά; Είναι και ο Χρυσοχοΐδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός», είπε ο Μ. Κασσής αφήνοντας αιχμές και κατά του Γιώργου Ντόλιου, που μία μέρα νωρίτερα του είχε ζητήσει να παραδώσει την έδρα του εφόσον καταψηφίσει. «Εσύ κ. Ντόλιο, να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση», είπε, υποστηρίζοντας πως αν φύγει εκείνος, θα έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον υποτακτικό του Λοβέρδου, και πως με όλους αυτούς, «ο Βενιζέλος έφερε το κόμμα στο 4%»…

Ο Ευάγγελος Βενιζέλο επέμενε χθες  ότι πρέπει η ΚΟ να αποφασίσει την ψήφιση των μέτρων συνολικά  ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία της χωραςθετοντας πλέον θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, αφού δουν πρώτα το περιεχόμενό τους, δεν ξέρουν ότι το πακέτο αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο; (…) Μην κοροϊδευόμαστε. Τα μέτρα είναι αυτά που ξέρετε. Θα αγωνιστούμε να τα κάνουμε κάπως καλύτερα.

Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη, αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο», είπε, διαμηνύοντας ότι όποιος δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί. «Απόψε όμως, θα καταλήξουμε σε καθαρή και οριστική απόφαση (…) Δεν θα ξανασυνεδριάσει η ΚΟ για τα μέτρα.
Απόψε καταλήγουμε», επέμεινε, προκαλώντας την έκρηξη του Κώστα Σκανδαλίδη, που αποχώρησε από την αίθουσα λέγοντας «εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω».

Παρόμοια στάση κράτησαν και μερικοί ¨αντάρτες» βουλευτές που αρνήθηκαν την ψήφιση των μέτρων πριν ακόμη τα δουν στην τελική τους μορφή. Οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο ίδιο κλίμα φέρεται να είναι ο Θεόδωρος Παραστατίδης, που απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Από τη πλευρά της η Θ. Τζάκρη απάντησε: «ωραία, θα δούμε τα μέτρα και θα σας απαντήσουμε, πριν τα δούμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζουμε», πράγμα στο οποίο συμφώνησαν και οι προαναφερθέντες βουλευτές, με τον Μάρκο Μπόλαρη να δηλώνει πως δεν είναι «δηλωσίας».

Ο Κώστας Σκανδαλίδης διαπληκτίστηκε όμως έντονα και με τον  Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν ο δεύτερος ζήτησε να μην τεθεί σε ψηφοφορία (ως «εθνικό») και προκάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την ηγετική του ευθύνη, προκειμένου το κόμμα να πάει συντεταγμένο στην ψηφοφορία και να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

«Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”. Να ψηφίσουμε τα μέτρα εν λευκώ. Δεν ήταν εικόνα αυτή που δώσαμε σήμερα στη Βουλή. Δε γίνεται να το παίζουμε τζάμπα μάγκες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας πως κάποιοι κρύβονται πίσω από τις πλειοψηφίες. «Μην κατηγορείτε εσείς που μιλάτε για συνιστώσες. Εγώ δεν έχω ομάδες και το ξέρετε. Άλλοι είναι λαθρεπιβάτες και λομπίστες στο ΠΑΣΟΚ», απάντησε άμεσα παρεμβαίνοντας ο Κώστας Σκανδαλίδης…
Όσοι λένε ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα, αφού δουν πρώτα το περιεχόμενό τους, δεν ξέρουν ότι το πακέτο αυτό θα είναι εξαιρετικά δυσβάστακτο; (…) Μην κοροϊδευόμαστε. Τα μέτρα είναι αυτά που ξέρετε. Θα αγωνιστούμε να τα κάνουμε
κάπως καλύτερα. Όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη, αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο», είπε, διαμηνύοντας ότι όποιος δεν ψηφίσει, θα διαγραφεί.

«Απόψε όμως, θα καταλήξουμε σε καθαρή και οριστική απόφαση (…) Δεν θα ξανασυνεδριάσει η ΚΟ για τα μέτρα. Απόψε καταλήγουμε», επέμεινε, προκαλώντας την έκρηξη του Κώστα Σκανδαλίδη, που αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στην εμφάνιση της ΚΟ στη Βουλή, είπε ότι «ήμασταν σαν ένα αυτοδιοικούμενο ή ασύντακτο κοπάδι. Κι αν πάμε έτσι στα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ».

Ο Θάνος Μωραΐτης είπε ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει άλμα στο κενό.