Σειρά συναντήσεων του Προέδρου με Ευρωπαίους ηγέτες

Σειρά συναντήσεων στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει αύριο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το Κυπριακό και η οικονομία τα βασικά θέματα των συναντήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αύριο το πρωί στις 9:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η ατζέντα της ευρωπαϊκής διάσκεψης για την ανεργία των νέων, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου

Στις 13:30 τοπική ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κοινή συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Βασικό θέμα συζήτησης στην τριμερή αυτή συνάντηση θα είναι η αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ στη διαδικασία της επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, από κυπριακής πλευράς θέλουμε ένα πρόσωπο σοβαρό και ορατό που θα μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία και θα βοηθά στην παρακολούθηση της τήρησης του κοινοτικού κεκτημένου.

Στις 14:30 τοπική ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, στην οποία τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι εκείνα της οικονομίας. Θα προετοιμαστεί και η επίσκεψη του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου στις 26 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει από κοινού με το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων, μετά από σχετική πρόσκληση του κ. Μπαρόζο που έγινε δεκτή από τη Λευκωσία.