Μείωσης στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας που αφορά την αμυντική θωράκιση θα είναι μειωμένος πέραν του 20%, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα.

Σε δηλώσεις ύστερα από την ολοκλήρωση της εξέτασης του προϋπολογισμού, παρουσία του Υπουργού, των ενδεχόμενων επιπτώσεων στους στόχους και προγραμματισμούς της Εθνικής Φρουράς από τη σύναψη μνημονίου συναντίληψης με την Τρόικα, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι οι προϋπολογισμοί του 2014 διαφαίνεται ότι επηρεάζονται από τις μειώσεις γενικότερα του προϋπολογισμού του κράτους.

«Εμείς ως Επιτροπή Άμυνας έχουμε εξετάσει αυτό το θέμα με τον Υπουργό Άμυνας και κρατούμε στο χέρι τη δέσμευση του Υπουργού ότι ανά πάσα στιγμή εάν και εφόσον χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα είναι σε θέση να τον προσκομίσει στη Βουλή. Πάγια τακτική και θέση μας ήταν και παραμένει σταθερή, ότι τα θέματα άμυνας δεν θα έπρεπε να τα αγγίξει οποιαδήποτε μείωση σε σχέση με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης. Παρόλα ταύτα φαίνεται ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί», πρόσθεσε.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ενημερώθηκε σήμερα για την υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού για την αμυντική θωράκιση.

«Κρατάμε τη δέσμευση του Υπουργού, αλλά και του Γενικού Διευθυντή ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ο φετινός προϋπολογισμός. Επίσης, ο Υπουργός έχει δεσμευτεί έναντι της Επιτροπής Άμυνας για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση οποιουδήποτε προγράμματος εάν και εφόσον δεν ενημερώσει τη Βουλή και την Επιτροπή Άμυνας, και να ακούσει τις εισηγήσεις και τις απόψεις μας. Κρατάμε θετικό στοιχείο ότι ο Υπουργός Άμυνας έχει δεσμευτεί έναντι της Επιτροπής ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα κατατεθούν ενώπιον της Επιτροπής οι κανονισμοί για τις προαφυπηρετήσεις και προαγωγές των αξιωματικών, υπαξιωματικών και ΕΠΥ. Ζητήσαμε από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην αντιμετωπίσει των σημερινών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει η Εθνική Φρουρά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση θα είναι μειωμένος πέραν του 20%.

«Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου χωρίζεται σε δύο μέρη. Τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου θα εξετάσει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου που περιλαμβάνει το μισθολόγιο, τα λειτουργικά έξοδα, κλπ. Το δεύτερο μέρος είναι ο προϋπολογισμός αμυντικής θωράκισης, τον οποίο εξετάζει μόνο η Επιτροπή Άμυνας και δεν κατατίθεται ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής», πρόσθεσε.