ΣΑΠΑ: Αναλαμβάνει σήμερα την διαχείριση της επεξεργασίας των λυμάτων

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου αναλαμβάνει σήμερα την διαχείριση της επεξεργασίας των λυμάτων για παραγωγή νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας και λάσπης.

Το νερό χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα στην Έζουσα.

Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε αποκλειστικά στην τελευταία συνεδρίαση της η ολομέλεια του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.

Για την παραλαβή έχει συσταθεί ad hoc επιτροπή παρακολούθησης και ανάληψης της βιολογικής μονάδας η οποία αποτελείται από τους δημοτικούς συμβούλους Ανδρέα Χρυσάνθου, Εύρο Λοιζίδη, Βάσο Δημητρίου και τον κοινοτάρχη Λέμπας Θουκή Χρυσοστόμου οι οποίοι και οι τέσσερις είναι μηχανικοί.

Την διαχείριση της επεξεργασίας των λυμάτων με σχετικό συμβόλαιο είχε αναβαθμίσει και πρόκειτο να διαχειρίζετο για περίοδο 10 ετών από το 2011 η εταιρεία ENVITEC του Χ. Δρακόπουλου .

Όπως είναι γνωστό το όνομα του κ. Δρακόπουλου είχε αναφερθεί ανάμεσα στους εργολάβους του οργανισμού που έδωσαν μίζες προκειμένου να εξασφαλίζει καλύτερους όρους για το συμβόλαιο του με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Τους τελευταίους μήνες και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το ΣΑΠΑ, όπως αναφέρθηκε , έχει σταματήσει την καταβολή των δόσεων που έπρεπε να καταβάλλονται με βάση το συμβόλαιο στον εργολάβο και τελικά η συγκεκριμένη εταιρεία αποφάσισε να καταφύγει σε διεθνή διαιτησία παραδίδοντας ταυτόχρονα σήμερα την μονάδα στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου.

Την ειδοποίηση η ENVITEC την απέστειλε τα μεσάνυκτα της 24ης Μαρτίου.

Εκ μέρους της επιτροπής που συστάθηκε ο Ανδρέας Χρυσάνθου διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός διαθέτει αρκετά όπλα προκειμένου να σταθεί με αξιώσεις στην προσφυγή σε διεθνή διαιτησία διευκρινίζοντας παράλληλα ότι καμία σχέση δεν έχει η διεθνής διαιτησία με την διαιτησία που γινόταν για διαφορές των εργολάβων με τον οργανισμό που κατέληγαν πάντα σε ήττες του ΣΑΠΑ και καταβολή μεγάλων ποσών στους εργολάβους.

Ο κ. Χρυσάνθου είπε  ακόμη πως προβληματίζει τα μέλη του ΣΑΠΑ η έλλειψη τεχνογνωσίας από τους εργαζόμενους του Οργανισμού για τα θέματα της διαχείρισης και λειτουργίας της μονάδας αλλά όπου χρειαστεί θα αγοραστούν – όπως είπε- υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για την λειτουργία και συντήρηση της βιολογικής μονάδας.

Για την παραλαβή θα μεταβούν –όπως ανέφερε υπηρεσιακοί και τα μέλη του ΔΣ του ΣΑΠΑ που αποτελούν στην ουσία και την επιτροπή εποπτείας παρακολούθησης της ανάληψης της βιολογικής μονάδας οι κύριοι Χρυσάνθου, Λοϊζίδης, Δημητρίου και Χρυσοστόμου.