Σαν σήμερα, 3 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο

Σαν σήμερα, 3 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα ανά τον κόσμο

801 – Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Ευσεβής καταλαμβάνει τη Βαρκελώνη από τους Μαυριτανούς μετά από πολιορκία αρκετών μηνών.

1043 – Ο Εδουάρδος ο Εξομολογητής στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1821 – Επαναστατούν οι Σπέτσες.

1860 – Το αμερικανικό Πόνυ Εξπρές ξεκινά τη διανομή αλληλογραφίας από το Σεντ Τζόζεφ του Μιζούρι μέχρι το Σακραμέντο (Καλιφόρνια).

1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: οι δυνάμεις της Ένωσης καταλαμβάνουν το Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), πρωτεύουσα των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.

1882 – Άγρια Δύση: Ο Τζέσε Τζέιμς δολοφονείται από τον Ρόμπερτ Φορντ.

1885 – Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει γερμανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό του κινητήρα του.

1888 – Λαμβάνει χώρα η πρώτη από τις έντεκα ανεξιχνίαστες βίαιες δολοφονίες γυναικών που διαπράχθηκαν σε εξαθλιωμένη περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου.

1895 – Αρχίζει η δίκη στην υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που ασκήθηκε από τον Όσκαρ Ουάιλντ, με τελικό αποτέλεσμα τη φυλάκισή του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.

1922 – Ο Ιωσήφ Στάλιν γίνεται ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1948 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, που προβλέπει βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 16 χώρες, μεταξύ αυτών και για την Ελλάδα. [Στη φωτογραφία: Εργάτες περιεργάζονται Αμερικανικό εκσκαφικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ]

1949 – Ανασχηματίζεται η λεγόμενη «Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση», που είχε σχηματίσει ο «Δημοκρατικός Στρατός» (ΔΣΕ) κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. «Πρωθυπουργός» αναλαμβάνει ο Μήτσος Παρτσαλίδης, ενώ στην κυβέρνηση εισέρχεται κι ένας Σλαβομακεδόνας, ο Πασκάλ Μιτρέφσκι.

1962 – Κοινό υποψήφιο, τον Στέφανο Τσαπάρα της Ένωσης Κέντρου, ανακοινώνεται ότι θα παρουσιάσουν στην επαναληπτική εκλογή για τη Β’ Θεσσαλονίκης, Ένωση Κέντρου και Ε.Δ.Α., ενώ ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει άγνοια του θέματος, ο δε Τσαπάρας ανακοινώνει ότι θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο.

1963 – Την απαγόρευση της τοποθέτησης ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα ανακοινώνει ότι μελετά η κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης ηχορρύπανσης που προκαλούν πολλοί οδηγοί, παρά το προβλεπόμενο πρόστιμο 300 μεταλλικών δραχμών.

1966 – Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1968 – Ιδρύεται η ελεγχόμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αντιστασιακή εργατική οργάνωση ΕΣΑΚ, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται κυρίως στα διαλυθέντα από τη χούντα των Συνταγματαρχών σωματεία.

1975 – Ο Μπόμπι Φίσερ αρνείται να αντιμετωπίσει στο σκάκι τον Ανατόλι Κάρποφ, δίνοντας στον Κάρποφ τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

1990 – Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.

1996 – Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Άγιαξ με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς (17 Απριλίου) θα χάσει με 3-0 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

1997 – Ο Άρης κατακτά το κύπελλο Κόρατς νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.

1999 – Οι Chicago Bulls συντρίβονται εντός έδρας από τους Orlando Magic με 115-68 στη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους.

1999 – Σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, δημιουργείται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), από συνδικαλιστές κυρίως του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και τμήματος της Ανανεωτικής Αριστεράς.

1999 – Στον αγώνα Πιατσέντζα-Ουντινέζε (4-3) ο ποδοσφαιριστής της Ουντινέζε Μπακίνι τραυματίζεται και ο διαιτητής Μπετίν δίνει με καθυστέρηση την εντολή για την είσοδο του γιατρού στον αγωνιστικό χώρο. Κατά την μεταφορά του ο Μπακίνι βρίζει τον διαιτητή για την καθυστέρηση αυτή και ο δεύτερος χωρίς πολλή σκέψη του δείχνει την πρώτη κόκκινη κάρτα που δίνεται σε παίκτη πάνω σε φορείο.

2002 – Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την Μπαρτσελόνα με 1-0 στο Γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης, για τον πρώτο προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην ρεβάνς θα χάσει 3-1.

2003 – Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται.

2008 – Μετά το βέτο της Ελλάδας, η ΠΓΔΜ δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ. «Είμαι περήφανος για την επιτυχημένη μάχη που δώσαμε όλοι μαζί», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Δηλώνει ότι η μάχη συνεχίζεται και καλεί τα Σκόπια να παραμείνουν στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.