Ρωσία: Εορτασμοί για την αντιφασιστική νίκη του 1945

Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί στη Ρωσία για τη νίκη του 1945 επί της ναζιστικής Γερμανίας, μεσούσης της ουκρανικής κρίσης και με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να προειδοποιεί για «προκλήσεις» κατά τους επετειακούς εορτασμούς στο Κίεβο.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν πιθανόν να μεταβεί για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την ένταξη της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία τον Μάρτιο, για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της νίκης του 1945.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησαν τον Ρώσο πρόεδρο να μην επισκεφθεί τη χερσόνησο βορείως της Μαύρης Θάλασσας. «Η καγκελάριος ρώτησε ευθέως» τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε μια από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους και ο Ρώσος πρόεδρος «άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραστεί ή όχι», δήλωσε ο Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

Η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κιέβου των φιλοευρωπαϊκών αρχών, προκαλεί τη χειρότερη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η οποία έκτοτε κλιμακώνεται με την επέκταση σφοδρών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία.