Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ

Ενα νέο, κάθετο μοντέλο λειτουργίας αναμένεται να εφαρμοστεί στην Ελληνική Αστυνομία. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την ίδρυση της το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επιχειρήσει μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση, βάση της οποία θα προκύψει ένα σχήμα πιο ευέλικτο και πιο οικονομικό.

Οι βασικοί άξονες της νέας δομής της Ελληνικής  αστυνομίας είναι ο δραστικός περιορισμός των δεκάδων επιτελικών διευθύνσεων του Αρχηγείου, η κάθετη και ανεξάρτητη λειτουργία των υπηρεσιών Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, η μείωση των παντώς είδους αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας τουλάχιστον κατά 45% και η σταδιακή μείωση των ανώτατων αξιωματικών, οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν παράνομα λόγω του γραφειοκρατικού υδροκεφαλισμού του Αρχηγείου τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που παραδόθηκε στον Ν.Δένδια και έχει παρουσιαστεί στους Γάλλους εμπειρογνώμονες της Task Force , η νέα ΕΛ.ΑΣ θα χωρίζεται κάθετα σε τρεις κλαδους και ένα επιτελείο, οι οποίοι θα έχουν πλήρη αυτονομία -διοικητική και οικονομική-και θα υπάγονται απευθείας στο αρχηγείο πιθανότατα χωρίς τη μεσολάβηση υπαρχηγών.

Ο πρώτος κλάδος θα ονομάζεται Κλάδος Προστασίας Συνόρων και Αλλοδαπών, ο δεύτερος θα είναι ο κλάδος Ασφαλείας και ο τρίτος της Αστυνόμευσης.

πηγή: Real news