Π. Δημητριάδης: Διαχειρίσιμο το Κυπριακό χρέος

«Όσο μεγάλο και αν είναι το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,το χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο για τον απλούστατο λόγο ότι το νέο δάνειο που θα πάρουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και από το Μηχανισμό Στήριξης και το ΔΝΤ θα είναι κυρίως για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Τη δήλωση έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της Τράπεζας ενόψει της αναμενόμενης άφιξης της τρόικας στην Κύπρο, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε την Τρόικα σύμμαχο της Κύπρου για την επίλυση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και χαρακτήρισε  το δάνειο ως επένδυση που κάνει η χώρα και οι φορολογούμενοι πολίτες και από το οποίο «λογικά θα πρέπει να έχουμε και κάποια απόδοση». Σε αντίθετη περίπτωση, μη απόδοσης, επεσήμανε, το χρέος θα επανέλθει σε διαχειρίσιμα επίπεδα με την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

«Εμείς ως Κεντρική Τράπεζα εργαζόμαστε και βλέπουμε αυτή τη διαπραγμάτευση ως μια ευκαιρία για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και θα προωθήσουμε τις θέσεις μας μέσω της διαπραγμάτευσης».

Για την έρευνα που έχει ξεκινήσει για τις τράπεζες και την κρατική στήριξη που ζήτησαν , ο Διοικητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεσκεπάσει όσους οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.