Οργή και μαζικές διαδηλώσεις στη Βρετανία κατά της λιτότητας

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη Βρετανία με δεκάδες χιλιάδες άτομα να κατεβαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου, της Γλασκώβης ακόμη και Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις περικοπές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Κάμερον.

Πυροσβέστες, νοσοκόμες, εκπαιδευτικοί μαζί με πολλούς άνεργους και συνοδευόμενοι από βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν βγει στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας με σφυρίχτρες και κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και πανό που γράφουν «οχι στις περικοπές». Περισσότερα από 250 λεωφορεία ναυλώθηκαν από τα εργατικά σωματεία για να μεταφέρουν τους διαδηλωτές στο Λονδίνο.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου TUC Μπράντον Μπάρμπερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις, που στέλνουν «ένα δυνατό μήνυμα, ότι η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει».

Τα συνδικάτα, που ανέμεναν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις δεκάδες χιλιάδες άτομα δεν έχουν δώσει ακόμη εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν, ενώ ούτε η αστυνομία έχει κάνει σχετική ανακοίνωση.

Αργότερα σήμερα, αναμένεται να μιλήσει στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου  ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, ενώ πολλοί επικεφαλής εργατικών συνδικάτων αναμένεται να κάνουν έκκληση για την κήρυξη γενικής απεργίας το συντομότερο δυνατό.