Πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου €361εκατ. της Τρ. Κύπρου στο Ην. Βασίλειο

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου την Πέμπτη, κατέληξε σε συμφωνία για πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομαστικής αξίας 361 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είναι μέρος του ευρύτερου δανειακού χαρτοφυλακίου που αποκτήθηκε στα πλαίσια της απόκτησης μέρους των εργασιών της Cyprus Popular Bank, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Τράπεζα Κύπρου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι “έχει συνάψει συμφωνία για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελείται ως επί το πλείστον από δάνεια εξασφαλισμένα με κατοικίες και εμπορικά ακίνητα στην Mars Capital Finance Limited που εξειδικεύεται στην παροχή και διαχείριση στεγαστικών δανείων και υπόκειται στην εποπτεία του Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Camael Mortgages Limited, που επιλέγηκαν μέσω διαδικασίας προσφορών”.

Προσθέτει ότι η πώληση και η μεταβίβαση του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ονομαστική αξία του οποίου κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής ανερχόταν στα 289 εκατομμύρια στερλίνες (361 εκ. Ευρώ), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2014.

Η συναλλαγή αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, θα ενισχύσει τη ρευστότητα του Συγκροτήματος και θα έχει μικρή θετική επίδραση στα κεφάλαια κοινών μετοχών Κατηγορίας 1 λόγω της μείωσης στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Σημειώνει ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο δεν σχετίζεται με την εξ΄ ολοκλήρου θυγατρική του Συγκροτήματος, Bank of Cyprus UK Ltd, αλλά είναι μέρος του ευρύτερου δανειακού χαρτοφυλακίου που αποκτήθηκε από το Συγκρότημα στα πλαίσια της απόκτησης μέρους των εργασιών της Cyprus Popular Bank το Μάρτιο του 2013, στα πλαίσια των σχετικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Αναφέρει επίσης ότι η πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι σύμφωνη με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος και εμπίπτει στη στρατηγική του Συγκροτήματος για απομόχλευση μέσω της πώλησης μη κύριων δραστηριοτήτων και επικέντρωση του σε κύριες αγορές και παράλληλα την ενίσχυση της ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του.

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή συμπληρώνει τη συνεχιζόμενη διαδικασία απομόχλευσης από το ευρύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο που μεταφέρθηκε στο Συγκρότημα με την εξαγορά εργασιών της Cyprus Popular Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνει ότι επιπρόσθετα 261 εκ. στερλίνες (325 εκ. ευρώ) συνολικών δανείων έχουν αποπληρωθεί στην ονομαστική τους αξία από το Μάρτιο του 2013 ή έχουν τύχει αναχρηματοδότησης από τρίτα μέρη.

Η HSBC Bank έχει ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας για την πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου.