ΔΗΣΥ: Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα φάση διαπραγματεύσεων

 Δήλωση γου Δημοκρατικού Συναγερμού για το Κυπριακό:

Στη χθεσινή δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. κ.Έσπεν Μπαρθ Άϊντα σημειώνεται η προσέγγισή του ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις. Όπως επίσης και η ρητή αναφορά του στην τήρηση της δέσμευσης για συζήτηση όλων των θεμάτων «με τρόπο αλληλένδετο».

Ευχόμενοι ο κ.Άϊντα να έχει επιτυχία στην αποστολή του, από την οποία εξαρτάται και το μέλλον του κυπριακού λαού, στηρίζουμε την προσπάθεια του να δοθεί κάποια επιτάχυνση στη διαδικασία των συνομιλιών. Είναι σημαντικό ότι πρόθεση των Η.Ε. είναι να μπουν σε συζήτηση και τα σηαντικά θέματα στα οποία προσβλέπει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεν παύει, όμως, ο βασικός παράγοντας και «κλειδί» μιας επιτυχούς κατάληξης που θα οδηγήσει σε πολιτική συμφωνία, με όφελος και για τις δυο πλευρές (win win approach όπως είπε ο ίδιος), να είναι η πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, είναι έτοιμη να συζητήσει και να καταλήξει σε συμφωνία επί της ουσίας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επίσης και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Πιστεύουμε ότι μια σωστή και βιώσιμη λύση, θα είναι επωφελής για όλους τους Κυπρίους πολίτες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τις γειτονικές μας χώρες.