Καταγγελία Οικολόγων για τραπεζική απάτη

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, στη διερεύνηση αδικημάτων που σχετίζονται με το τραπεζικό σκάνδαλο της Κύπρου.

Ως απτό παράδειγμα της καθυστέρησης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατάγγειλε γραπτώς στο Γενικό Εισαγγελέα στις 13-09-2013, ότι ογκώδες πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συμπεριλαμβάνει ηχογραφημένες συνομιλίες από στελέχη τράπεζας, για συναλλαγές που δεν συνάδουν με τους Νόμους του Κράτους και που συνιστούν ποινικά αδικήματα, δεν έχει προωθηθεί για διερεύνηση από τη Νομική Υπηρεσία.

Λόγω της μη ανταπόκρισης εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναγκάστηκε να αποστείλει πέντε επιπρόσθετες επιστολές ημερομηνίας 30-01-2014, 06-05-2014, δύο επιστολές στις 12-06-2014 και 11-08-2014.

Μετά από πάροδο περίπου ενός έτους, η Νομική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε για πρώτη φορά με επιστολή ημερομηνίας 01-09-2014, χωρίς καμία απολογία ή σοβαρή εξήγηση της καθυστέρησης, ότι ζητήθηκε επιτέλους έναρξη αστυνομικής έρευνας.

Ζητούμε από το Γενικό Εισαγγελέα όπως:

1. Τάχιστα ερευνήσει το περιεχόμενο του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ιδιαίτερα τις ηχογραφημένες συνομιλίες. Περιμένουμε ότι θα υπάρχει ένδειξη για την πορεία των ερευνών πολύ σύντομα.

2. Να αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους στη Νομική Υπηρεσία για το γεγονός ότι χρειάστηκαν έξι επιστολές και περίοδος περίπου ενός έτους για να υπάρξει ανταπόκριση.

3. Να διαταχθεί έρευνα εντός της Νομικής Υπηρεσίας και να εξηγηθεί για ποιο λόγο για αρκετά χρόνια δεν αξιοποίησε το εν λόγω πόρισμα τη Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Περιμένουμε ότι αυτή η συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και όλες οι άλλες που έχουν τεκμηριωθεί κατάλληλα, να προωθηθούν άμεσα στα δικαστήρια και οι ένοχοι να τιμωρηθούν.