Πως να κόψετε την συνήθεια να τρώτε ενώ δεν πεινάτε

 

Το να τρώμε ενώ δεν πεινάμε είναι μια συνήθεια που έχουμε λίγο η πολύ όλοι μας. Το θέμα όμως είναι ότι, αυτή συνήθεια είναι ένας τρόπος για ανθυγιεινή διατροφή με αποτέλεσμα να έχουμε επιπλέον κιλά. Έχοντας όμως την επίγνωση του προβλήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί και πιο εύκολα.

 

1. Αναγνωρίστε τη σύνδεση
Όπως με κάθε πρόβλημα, η επίγνωση και εδώ αποτελεί το πρώτο σημαντικότατο βήμα. Υποθέτω ότι διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θα συνειδητοποιείτε ότι η κατανάλωση φαγητού είναι συχνά μια απόκριση σε έναν σύνθετο αριθμό παραγόντων και όχι πάντα ή απλά το αποτέλεσμα της σωματικής, οργανικής μας πείνας. Η τελευταία συμβαίνει όταν το σώμα ξεμένει από καύσιμα και σας στέλνει σήμα ότι ήρθε η ώρα να αναπληρώσει ενέργεια. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από εμάς ποτέ δεν αφήνουμε τον οργανισμό μας να ξεμείνει από καύσιμα. Ποτέ δεν φτάνουμε στο σημείο να νιώθουμε ότι το στομάχι μας γουργουρίζει ή νιώθουμε κάποια μικρή αδυναμία ή εκνευρισμό, ώστε να αναζητήσουμε το επόμενό μας γεύμα.

Ρωτήστε τον εαυτό σας την επόμενη φορά -και κάθε φορά- που ψάχνετε κάτι να φάτε: Γιατί τρώω τώρα; Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής, για να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε όχι μόνο το πότε και τι τρώτε, αλλά και το γιατί. Νομίζω ότι θα αρχίσετε να βλέπετε τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται.

2. Σπάστε τη συσχέτιση
Ο στόχος, αφού αναγνωρίσετε τις αρνητικές συνδέσεις, είναι η αποσύνδεση του ερεθίσματος από την πράξη- η τηλεόραση για παράδειγμα. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε μέσω κάποιων τρόπων όπως:

• Αποφύγετε το ερέθισμα συνολικά για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Αυτό θα αποδυναμώσει τη συσχέτιση. Παράδειγμα: αποφύγετε να βάζετε την τηλεόραση για λίγο καιρό και επιλέξτε μια άλλη βραδινή δραστηριότητα όπως το περπάτημα, τη yoga, να ακούτε μουσική ή να διαβάζετε ένα βιβλίο.

• Αντικαταστήστε την αντίδραση με μια υγιεινότερη. Αντί να ψάχνετε για ένα ανθυγιεινό σνακ (μην τα αγοράζετε καν), βρείτε μια υγιεινότερη εναλλακτική. Παράδειγμα: μασουλήστε λαχανικά, ποπκορν χωρίς αλάτι ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη. Αν θέλετε απλά να κρατάτε το στόμα σας απασχολημένο, μασήστε μια τσίχλα ή μια καραμέλα. Αν θέλετε απλά να κρατάτε απασχολημένα τα χέρια σας, ζωγραφίστε, παίξτε χαρτιά με τους φίλους σας ή μάθετε να πλέκετε.

• Βρείτε μια καλύτερη ανταμοιβή. Αν αντιλαμβάνεστε το φαγητό και την τηλεόραση ως την ανταμοιβή που χρειάζεστε μετά από μια κουραστική μέρα, προσπαθήστε να βρείτε ένα υγιεινότερο δωράκι για τον εαυτό σας. Ένα φλιτζάνι τσάι, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, λίγο διαλογισμό- όλα αυτά είναι διασκεδαστικοί, απολαυστικοί τρόποι ανταμοιβής.

• Ξαναβάλτε στο παιχνίδι την συνειδητή επιλογή. Η συνήθεια είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας για τον εγκέφαλο. Αν έχετε συνηθίσει να φοράτε το ίδιο πουκάμισο κάθε μέρα, ο εγκέφαλός σας θα έχει μια απόφαση λιγότερη να πάρει κάθε πρωί. Όταν επιστρέφετε στη συνειδητή επιλογή ξανά, είστε σε θέση να κάνετε μια διαφορετική επιλογή. Αν η ολοκληρωτική απάλειψη της συνήθειας σας φαίνεται βαρετή διαδικασία και χρειάζεστε περισσότερο χρόνο απόλαυσης στη ζωή σας, περιορίστε απλά το χρόνο που αυτό το μοτίβο αναδύεται.

Για παράδειγμα, στις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο με συντροφιά την τηλεόραση, προσχεδιάστε! Επιλέξτε συνειδητά από πριν το σνακ, ελέγξτε την ποσότητα και σκεφτείτε με υγιεινούς όρους. Μια προσχεδιασμένη κατανάλωση θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ισορροπία στο βάρος σας και θα νιώθετε λιγότερο ένοχοι την επόμενη μέρα.

3. Δημιουργήστε νέες, ικανοποιητικές συνήθειες
Και τέλος, ως μέρος της διαδικασίας διακοπής των ανθυγιεινών συνηθειών σας, θα έχετε σίγουρα εντοπίσει τις νέες συνήθειες που θέλετε να εσωτερικεύσετε και να αυτοματοποιήσετε. Οι συνήθειες λοιπόν δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είναι κάτι κακό. Όσον αφορά στην πείνα, είναι καλύτερο να τρώμε ως απάντηση σε οργανικά σήματα, παρά σε περιβαλλοντικά, συναισθηματικά και συγκυριακά.

Πηγή:enallaktikidrasi.com