ΠτΔ στη Σύνοδο κρατών μελών της ΕΕ: Αναφορά στις πρόσφατες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Συνόδου 17 κρατών μελών της ΕΕ στην Μπέζια, της Πορτογαλίας, η οποία είχε στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ 2021-2027.

Η Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν άλλοι 11 αρχηγοί κυβερνήσεων, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο επιδίωξη θα είναι η κατάληξη στην απαραίτητη ομοφωνία όσον αφορά το ΠΔΠ 2021-2027.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση, οι 17 κατέληξαν σε ομόφωνες θέσεις σχετικά με τα κεφάλαια Πολιτικής Συνοχής και Αγροτικής Πολιτικής.

Στην Παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερτόνισε την ανάγκη διατήρησης των μέχρι σήμερα κατανομών για τις δύο Πολιτικές σε επιθυμητά επίπεδα, καθιστώντας σαφές ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δεχτεί περαιτέρω μειώσεις από αυτές που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε με έμφαση τα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα των ισχυρών μεταναστευτικών ροών και των αιτητών πολιτικού ασύλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έμπρακτης στήριξης και αλληλεγγύης από πλευράς των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά για τις πρόσφατες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και για την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων από πλευράς της ΕΕ, προκειμένου η Τουρκία να τερματίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αργά απόψε.