ΠτΔ: Θα πρέπει να μην επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετσιμό του στο 37ο Φεστιβάλ Λευκάρων, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στην απόφαση του  Eurogroup και το κούρεμα και είπε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κοιτάζουμε πίσω, αλλά να κοιτάζουμε μπροστά και εκείνο που ήταν η συμβολή και η συνδρομή της Βουλής ήταν η υιοθέτηση μέτρων ή η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας, θα  πρέπει να μην επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος.

Αυτούσια η ομιλία του Ποέδρου της Δημοκρατίας:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση του φίλου Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάρων να θέσω υπό την αιγίδα μου και να σηματοδοτήσω με το χαιρετισμό μου την έναρξη του Φεστιβάλ των Λευκάρων.

Ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται για 37η χρονιά και είναι πια ένα από τα σημαντικότερα που διοργανώνονται από τους Δήμους ή τις Κοινότητες μας. Είναι μια μία καθιερωμένη πλέον παράδοση και ως μία ξεχωριστή γιορτή, στηρίζει τον πολιτισμό ως πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και αισιοδοξίας. Μια από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού και πολύ ορθά δίδετε τιμή σε όσους έχουν κατορθώσει να προβάλουν την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες – μια λιλιπούτεια χώρα στον χάρτη – μέσα από τα κομψοτεχνήματα των κυριών που έκαναν γνωστά τα λευκαρίτικα κεντήματα είτε των αργυροχόων μέσα από την τέχνη και την προσφορά τους.

Αναλαμβάνοντας την εξουσία αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα. Ήταν η οικονομική κρίση που δημιούργησε σωρεία προβλημάτων σε όλους ανεξαίρετα. Και βεβαίως θα ευχόμουν να ήταν καλύτερες οι αποφάσεις μας τις κρίσιμες στιγμές. Θα ευχόμουν να γινόταν αποδεκτή η πρώτη απόφαση του Eurogroup με ελάχιστες αποκοπές χωρίς κατάρρευση της Λαϊκής χωρίς τα κουρέματα. Όμως έτσι εν τη σοφία της αποφάσισε η Βουλή.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να κοιτάζουμε πίσω, αλλά να κοιτάζουμε μπροστά και εκείνο που ήταν η συμβολή και η συνδρομή της Βουλής ήταν η υιοθέτηση μέτρων ή η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας, με αποτέλεσμα μετά από δύο-δυόμιση χρόνια να έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε (η κρίση), τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που μας επεβλήθησαν, βγήκαμε από το μνημόνιο, δημιουργήσαμε συνθήκες ανάπτυξης και είμαστε σε θέση να εξαγγέλλουμε από το 2015 και να υλοποιούμε έργα. Για αυτό και εκεί που υπάρχει φιλοπρόοδη προσπάθεια, εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες το κράτος να συμβάλει και να βοηθήσει στην υλοποίηση έργων δεν το παραλείπει και δεν θα το παραλείψει. Πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του.

Θα πρέπει να μην επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος. Θα πρέπει να μείνουμε αυστηρά πειθαρχημένοι στις προσπάθειες για συνέχιση αυτής της σταθερής ανάπτυξης, ώστε να δημιουργήσουμε πραγματικά συνθήκες που να μας επιτρέπουν να υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε. Και έχει σημασία αυτό που λέγω. Μέσα από τις ημέρες και τα έργα θα φανεί πόσο οι δεσμεύσεις υλοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό και εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που έχουμε υιοθετήσει ως κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής, έχουμε ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα πολιτική μας, επενδύοντας στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού 243,3 εκ. ευρώ, για έργα που προωθούν νέα μοντέλα ανάπτυξης, δράσεων και δικτυώσεων των κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχει προωθηθεί η ολοκλήρωση του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκάρων, και είναι στα ίδια πλαίσια που θα ξεκινήσει εντός των επομένων δύο-τριών μηνών η Α’ φάση της πλατείας Λευκάρων.

Θέλω να πιστεύω ότι με την ανακούφιση που έχουμε δώσει μέσα από τη διαγραφή των χρεών των Δήμων, όπου η Κυβέρνηση ήταν εγγυητής, δίνουμε μια ανάσα και μια οικονομική άνεση να επικεντρωθεί ο Δήμος σε έργα αναγκαία για τους δημότες του – και όχι μόνο ο Δήμος Λευκάρων αλλά και σημαντικοί άλλοι Δήμοι- ώστε να μπορεί επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βλέπει οράματα να υλοποιούνται. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι ήταν και παραμένει θέση μας πως αν με τη βοήθεια και της Βουλής – είμαι της άποψης ότι θα υπάρξει μια συναίνεση μεταξύ μας. Υλοποιήθηκε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – νοικοκυρευτούν τα οικονομικά των Δήμων μέσα από συμπλεγματοποιήσεις κλπ, (τότε) και το κράτος θα έρθει αρωγός αυξάνοντας την κρατική χορηγία.

Αυτή την ώρα, όπως είναι τα δεδομένα, υπάρχει δυστυχώς ένας αυστηρότερος έλεγχος, μια αυστηρότερη τοποθέτηση και είμαι βέβαιος ότι με τη θέσπιση και τον εκσυγχρονισμό του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει κατορθωτό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας και ιδιαίτερα των Τοπικών Αρχών που έχουν την ανάγκη στήριξης και αρωγής του κράτους.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο «Αγορά» είμαι γνώστης του προβλήματος που αντιμετωπίζετε και σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, που οφείλω να πω ότι η επαφή μας είναι τακτικότατη, θα φροντίσουμε ώστε εντός συντόμου χρόνου να οδεύσει προς οριστική λύση ένα πρόβλημα που όντως εδώ και δέκα χρόνια και μέσα από την εγκατάλειψη δημιουργεί προβλήματα στον Δήμο, αλλά και στους περίοικους.

Την ίδια ώρα πιστεύω πως μέσα από προγράμματα – για τα οποία είχα την ευκαιρία προηγουμένως να συζητήσω με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής – δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης και πάλι κατά τρόπο που να ευεργετεί τον Δήμο και αυτό είναι το σημαντικότερο. Επομένως πιστεύω ότι σύντομα ο Δήμαρχος θα είναι σε θέση να εξαγγείλει και η Εκκλησία να συμβάλει ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα”.