ΠτΔ: Η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα, από ό,τι μέχρι σήμερα στην Τουρκία

Την αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα από ό,τι μέχρι σήμερα στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν εκφράζει αισιοδοξία ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μηνύματα από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να είμαι αισιόδοξος για τη στάση της Τουρκίας αποκλείεται. Αλλά να είμαι αισιόδοξος για το ότι τουλάχιστον αποφασιστικά η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα από ό,τι μέχρι σήμερα, για αυτό μπορώ να πω ότι είναι και ο στόχος μας, και πιστεύω ότι και μετά τη Σύνοδο των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δημιούργησε πανικό η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας γνωρίζει τι οδήγησε σε αυτή τη σύγκληση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «απλά ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κρίθηκε από Ελληνικής Κυβερνήσεως ότι έπρεπε να υπάρξει η μελέτη όλων εκείνων των απαραιτήτων διαβημάτων που έπρεπε να γίνουν.

Ενημερώθηκα, υπήρξε μια μεταξύ μας συνεννόηση ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και γίνονται και δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός».

Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου δεν μιας ικανοποιούν θα θέσουμε βέτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επιτρέψτε να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν είναι με δηλώσεις ανάλογες με την τουρκική ρητορική που επιτυγχάνεις εκείνο που επιδιώκεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και το κατοχικό καθεστώς φαίνεται να είναι εναρμονισμένο στο πώς αντιμετωπίζει τις εξελίξεις σε σχέση με τα όσα κάνει η Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πότε δεν ήταν;».