ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι ενέργειες της Τουρκίας – Αναμένουμε έμπρακτη στήριξη της ΕΕ

Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι ενέργειες της Τουρκίας, τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του  ο εκρπόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Οι ενέργειες και η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτες, παράνομες και καταδικαστέες. Αναμένουμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ενόψει του επερχόμενου Συμβουλίου, έμπρακτα να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και να στείλουν σαφέστατα μηνύματα προς την Τουρκία.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, παρότι απαράδεκτη και παράνομη ήταν προβλέψιμη. Είχαμε, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό και σε συνθήκες διαπραγματευτικού κενού, δυστυχώς θα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας την Τουρκία να απειλεί και να προκαλεί.

Με φόντο τις παρανομίες της Τουρκίας και τη διεθνή κινητοποίηση για αντιμετώπιση της απαράδεκτης συμπεριφοράς της, η κυβέρνηση καλείται να προσπαθήσει να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίτευξη λύσης, όπως έχει καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, με την απαρέγκλιτη προϋπόθεση βέβαια ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις παρανομίες της. Χωρίς λύση η Τουρκία διευκολύνεται στην προώθηση του στόχου της για διχοτόμηση.

Με τις συγκλίσεις αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, η λύση του Κυπριακού ουσιαστικά επιλύει και τα ζητήματα που αφορούν στο Φυσικό Αέριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το μόνο θέμα που θα παραμείνει ανοικτό είναι αυτό της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία.

Συνεπώς, κάθε ισχυρισμός της Τουρκίας ότι δήθεν προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αυτόματα θα εκλείψει και η ίδια θα τεθεί κάτω από την κρίση του διεθνούς παράγοντα αναφορικά με τις προθέσεις της.