ΠτΔ: Απογοητευμένος από τη στάση πολιτικών αρχηγών στο Κυπριακό

Απογοητευμένος από τη στάση κάποιων πολιτικών δυνάμεων στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, `που αντί να αξιοποιούν το χέρι συνεργασίας που τείνουμε και από κοινού να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική αδιαλλαξία, αγωνίζονται να παρερμηνεύσουν τα αδιαμφισβήτητα χάριν μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στην κηδεία των λειψάνων του ήρωα Μιχαλάκη Γρούτα, στο Δάλι.

Στον επικήδειο λόγο τον οποίο διάβασε ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος, ο ΠτΔ ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι του είναι αδιανόητο, “αυτά που δεν τολμούν να επικαλεσθούν Τ/Κ ούτε ως παρερμηνεία για όσα περιέχονται στο κοινό ανακοινωθέν, να ακούονται φωνές από Ελληνοκύπριους πολιτικούς που ηθελημένα εμμένουν να διαστρεβλώνουν πρόνοιες οι οποίες ξεκάθαρα καθορίζουν πως η όποια λύση θα προνοεί την ύπαρξη ενός και μόνου ομόσπονδου κράτους. Ενός κράτους με μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια”.

“Η μέχρι σήμερα ανοχή και σιωπή μου στα όσα ακούω αποδεικνύουν και τη θέλησή μου να αποφύγω τις όποιες αντιπαραθέσεις με κάποιες των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτύχω τη μεγίστη δυνατή ενότητα για το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας μας. Ούτε και η σημερινή μου αναφορά έχει άλλο από το μήνυμα: να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους πως ούτε η Κυβέρνηση ούτε και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε αντιπαλότητα όταν ο κοινός στόχος της επανένωσης και απελευθέρωσης μόνον αντίπαλο έχουν την τουρκική αδιαλλαξία”, σημείωσε με νόημα ο ΠτΔ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη , απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας αλλά και την Τουρκική κυβέρνηση ότι μοναδική επιδίωξή του είναι η επίτευξη λύσης με βάση τις συγκλίσεις του κοινού ανακοινωθέντος, οι οποίες θα μας οδηγήσουν στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα νέο καθεστώς στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής του 77, του 79 και του 2006, ένα καθεστώς που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους το οποίο θα διασφαλίζει την ευημερία, τη προοπτική και το μέλλον του συνόλου των πολιτών αυτής της χώρας.

Ο ΠτΔ κατέστησε ακόμη σαφές ότι η αποφασιστικότητα και η απόλυτη προσήλωση του στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ανατρέπει την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως αποδοχή των απαράδεκτων θέσεων που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

“Όσο είμαι αποφασισμένος για μια δίκαιη και λειτουργική λύση, άλλο τόσο είμαι αμετακίνητος στην ανάγκη η λύση που θα εξευρεθεί να σέβεται τις ανησυχίες των τουρκοκυπρίων αλλά, και θέλω να το τονίσω, δεν θα πρέπει να παραβλέπει τις εύλογες και απόλυτα δίκαιες διεκδικήσεις και ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργάζομαι συστηματικά και ακούραστα, ώστε κτίζοντας συμμαχίες και κινητοποιώντας το διεθνή παράγοντα να επιτύχουμε την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας”, τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να εργαστεί συνειδητά, εάν και η άλλη πλευρά διαθέτει τη βούληση, για να επιτύχουμε το συντομότερο μια λύση που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της χώρας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, μια λύση που θα εδράζεται σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, που θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ των νομίμων πολιτών της πατρίδας μας.

“Θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 καθορίζει με σαφήνεια τα πλαίσια μέσα στα οποία και οι 2 πλευρές καλούνται να εργαστούν, ώστε το όραμα της επανένωσης να γίνει πραγματικότητα. Θλίβομαι, πραγματικά, γιατί μπροστά στη δική μας αποφασιστικότητα και ειλικρινή διάθεση, αντιμετωπίζουμε τη συστηματική άρνηση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς να τιμήσουν τις συγκλίσεις που έχουμε επιτύχει μέσα από το κοινό ανακοινωθέν”, κατέληξε ο Πρόεδρος.