Πρώτο βήμα ”βελούδινης” απεμπλοκής από μνημόνιο

Με τη συνάντηση της ελληνικής «τρόικας» με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η Αθήνα θέλει να κάνει απόψε στην Ουάσιγκτον το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα μιας «βελούδινης» απεμπλοκής από το μνημόνιο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου θα συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ τις παραμέτρους της επόμενης μέρας του μνημονίου για την Ελλάδα αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση ως προς αυτό που περιέγραψε η τελευταία ως «προληπτική στήριξη» της χώρας μέσα στις αγορές.

Ο κ. Σαμαράς σε όλες τις πολιτικές συζητήσεις που είχε πρόσφατα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δεν θέλει να μπει σε μια λογική «ηρωικής εξόδου» από το μνημόνιο χωρίς να δώσει διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων -κάτι που αναμένεται πως θα υπερτονίσει ο κ. Χαρδούβελης στην αποψινή συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Ταμείου ως προς το ζήτημα του χρέους για το οποίο οι Ευρωπαίοι – τελευταία απόδειξη ο Γ. Νταϊσελμπλουμ – συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Μείζον ζήτημα για την Αθήνα αποτελεί η μορφή που θα έχει αυτό το πρόγραμμα «υποστήριξης» της Ελλάδας μέσα στις αγορές καθώς η κυβέρνηση για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και ουσιαστικούς δεν θέλει να σε καμία περίπτωση να περάσει το μήνυμα ότι η τρόικα έφυγε αλλά… παραμένει υπό άλλη μορφή.

Οι αγορές πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουν δείξει τα «δόντια» τους στην Αθήνα ενώ τα δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων προειδοποιούν ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να πάρει ένα ρίσκο που μπορεί να τη φέρει προ εκπλήξεων εάν το πολιτικό κλίμα στη χώρα επιβαρυνθεί τους επόμενους μήνες με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Κανείς άλλωστε στην Αθήνα δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί στις αγορές και σε λίγους μήνες να βρεθεί και πάλι μπροστά σε δυσκολίες δανεισμού.

Η ελληνική «τρόικα» έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση να μεταφέρει σε όλους τους συνομιλητές της στην Ουάσιγκτον τη βούληση της Αθήνας να προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες εδώ και μήνες πιέζει η τρόικα, διατηρώντας όλα τα καλά στοιχεία του προϋπολογισμού.

Η άλλη πλευρά πάντως δείχνει ακόμη «κουμπωμένη». Καθώς οι εταίροι και δανειστές εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους πως εάν η Ελλάδα βρεθεί χωρίς κανέναν έλεγχο στις αγορές μπορεί να γυρίσει… στα παλιά. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν καταφέρει να πείσει τους βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε με το επιχείρημα της εξόδου από το πρόγραμμα.