Πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους προωθεί η Κυβέρνηση

O Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας που γιορτάζεται στις 17 Μαϊου δήλωσε ότι, όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα για ευρυζωνική πρόσβαση στο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες που επιθυμούν, δήλωσε

Ο κ. Δημητριάδης είπε, “Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί στην ψηφιακή στρατηγική της Κύπρου και στο Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη, δηλαδή μέχρι το 2020 όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Κύπρου να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps και μέχρι το 2020, τουλάχιστον 50% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να λειτουργούν με συνδέσεις στο διαδίκτυο άνω των 100 Mbps”.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση πρόσθεσε, πως “στην Κύπρο αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη Ψηφιακή Στρατηγική, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τη δημιουργία μιας πραγματικής Κοινωνίας της Πληροφορίας”.

“Στοχεύουμε στη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού με τη χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και στην παροχή όλων των δημόσιων υπηρεσιών ηλεκτρονικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του συνολικού στόχου αποτελεί η επιτυχής υλοποίηση ευρυζωνικής στρατηγικής. Συνεπώς, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ψηφιακής μας στρατηγικής αποτελεί η σύνδεση όλης της Κύπρου με δίκτυα υψηλών και υπερ-υψηλών ταχυτήτων, καθώς και η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών”, είπε ο κ. Δημητριάδης.

Επεσήμανε πως “η Κυβέρνηση δεν προκρίνει οποιαδήποτε τεχνολογία, αλλά δίνει τη δυνατότητα στην αγορά να αξιοποιήσει όλες τις πιθανές τεχνολογίες στη βάση τεχνολογικής ουδετερότητας. Στον τομέα των ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, χορηγήθηκε στις αρχές του 2014 τρίτη άδεια κινητής τηλεφωνίας, με την υποχρέωση ανάπτυξης κινητού δικτύου τέταρτης γενιάς και την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, τροποποιήθηκε η άδεια των υφιστάμενων παρόχων για να μπορέσουν και αυτοί να προωθήσουν την ανάπτυξη δικτύων τέταρτης γενεάς”.

Παράλληλα, σημείωσε, στον τομέα των ενσύρματων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για δημιουργία υποδομής Οπτικών Ινών στα Υποστατικά (FTTH) ξεκινώντας από τις αστικές περιοχές.