Ευρωβουλή: Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με την προβολή των ποσοστών και των εδρών που δημοσίευσε η Ευρωβουλή προβάδισμα άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων φαίνεται ότι έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έναντι του  Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου,

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στα 28 κράτη μέλη έγινε η προβολή των εδρών , και φέρει ημερομηνία 12 Μαϊου, ενώ η Ευρωβουλή διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για δική της δημοσκόπηση αλλά για μια καταγραφή της σημερινής τάσης της κοινής γνώμης. Η πρόβλεψη των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βασίζεται σε συλλογή εβδομαδιαίων ευρωπαϊκών και εθνικών δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Βάση τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το ΕΛΚ προηγείται με 29,43% εκλέγοντας 221 ευρωβουλευτές επί συνόλου 751, ενώ το ΕΣΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 25,83% και 194 έδρες. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 8,26% και 62 έδρες, οι Πράσινοι με 6,92 και 52 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 5,99% και 45 έδρες, οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 5,8% και 44 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 5,06% και 38 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 4,39% και 33 έδρες, ενώ οι διάφοροι που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα παίρνουν 8,26% και 62 έδρες.

Σε σχέση με την προηγούμενη προβολή της 5ης Μαϊου, το ΕΛΚ χάνει 6 έδρες, το ΕΣΚ χάνει 2 έδρες, οι Φιλελεύθεροι χάνουν 2 έδρα, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά χάνει 3 έδρες, ενώ οι Πράσινοι κερδίζουν 2 έδρες. Τα τρία μεγάλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κερδίζουν 7 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη προβολή, ενώ επιβεβαιώνεται η σαφής άνοδος των εθνικιστικών και ακροδεξιών αντιευρωπαϊκών κομμάτων, κυρίως στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Συνολικά εκτιμάται ότι τα κόμματα αυτά μπορεί να αποσπάσουν γύρω στις 120 από τις 751 έδρες της Ευρωβουλής.

Η πολιτική «οικογένεια» που θα κερδίσει τις ευρωεκλογές έχει πολλές πιθανότητες να αποσπάσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου. Αυτή τη στιγμή τη θέση του απερχόμενου προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διεκδικούν με ίδιες πιθανότητες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του ΕΛΚ και ο Μάρτιν Σουλτς από το ΕΣΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ότι στην επιλογή του προέδρου της Κομισιόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών,  δηλαδή ποια από τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, δηλαδή το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, θα εκλέξει τους περισσότερους ευρωβουλευτές.

Στις 27 Μαϊου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έχει προσκαλέσεις του Ευρωπαίους ηγέτες για μια πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και συζήτηση για το διάδοχο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία από τους 28 ηγέτες στη επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής (26-27 Ιουνίου), ενώ ο νέος πρόεδρος πρέπει να αποσπάσει και την πλειοψηφία της νέας Ευρωβουλής.