Συνέχεια στην υπόθεση Cyta – Δρομολαξιάς με τη κατάθεση Σ. Αμερικάνου

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, με την κατάθεση του Στέλιου Αμερικάνου, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και μέλος των Διαχειριστών του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου, ο κ. Αμερικάνος είπε πως η θέση του στην επένδυση στο Aero Centre ήταν αρνητική και υπέβαλε και σημείωμα στο οποίο επεξηγούσε τη θέση του.

Ανέφερε επίσης ότι στις 3 Μαρτίου του 2012 έγινε συνεδρία του Δ.Σ της CYTA κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η επενδυτική πολιτική του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, καταθέτοντας e-mail το οποίο αντικατόπτριζε τη δική του θέση για αυτή την πολιτική.

Πρόσθεσε πως το 2012 έγινε αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής που υπήρχε και επενδύθηκε σχεδόν το 35% του αποθεματικού του Ταμείου Συντάξεων σε ακίνητα. Αυτή η πολιτική τροποποιήθηκε μεταγενέστερα αλλά στην ουσία δεν εφαρμόστηκε καθόλου, είπε ο κ. Αμερικάνος.

Αντεξεταζόμενος από τον Γιώργο Παπαϊωάννου, συνήγορο υπεράσπισης του Στάθη Κιττή, ο κ. Αμερικάνος είπε πως το Δ.Σ. της CYTA και η Επιτροπή Διαχειριστών του Ταμείου Συντάξεων του Οργανισμού ήταν δύο διαφορετικές οντότητες. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Οργανισμός έπρεπε να ελέγχει τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων γιατί αν αυτές δεν απέδιδαν, τότε ο Οργανισμός θα έπρεπε να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό.

Αντεξεταζόμενος από τον Γιαννάκη Θωμά, συνήγορο υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή, ο Στέλιος Αμερικάνος είπε ότι δεν γνωρίζει με λεπτομέρεια τη συμφωνία που έγινε μεταξύ του Ταμείου Συντάξεων της CYTA με την εταιρεία Wadnick Trading Ltd, προσθέτοντας πως ουσιαστικά το Ταμείο Συντάξεων αποφάσιζε και οι συμφωνίες έπρεπε να υλοποιούνται.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε γνώση των σχεδίων της επένδυσης και πως δεν υπήρχε περίπτωση να εγκρίνει ο ίδιος οποιαδήποτε επέκταση στο αρχικό σχέδιο αφού δεν συμφωνούσε με τη συγκεκριμένη επένδυση.

«Ενώπιον των Διαχειριστών δεν ήρθε η συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Συντάξεων και της Wadnick Trading Ltd, ή οτιδήποτε μεταγενέστερο» είπε ο κ. Αμερικάνος.

Ακολούθησε η κατάθεση της αστυνομικού Μαργαρίτας Λουκά, η οποία εργάζεται στο Δικανικό Τμήμα του Αρχηγείου Αστυνομίας, το οποίο εξετάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σκληρούς και ψηφιακούς δίσκους και οτιδήποτε έχει σχέση με ηλεκτρονικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου, η κ. Λουκά είπε πως είναι δικανικός εξεταστής ηλεκτρονικών τεκμηρίων, διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων και μπορεί να επανακτήσει δεδομένα που έχουν διαγραφεί με τρόπο ώστε να μπορούν να κατατεθούν στο Δικαστήριο.

Πρόσθεσε πως πραγματοποίησε έλεγχο σε τεκμήρια για την υπόθεση από ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαφόρων ατόμων μεταξύ αυτών του Νίκου Λίλλη και Μάριου Πολυβίου. Στα τεκμήρια αυτά εντοπίστηκαν ορισμένα έγγραφα τα οποία οι ανακριτές έκριναν ότι αφορούσαν την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και μέτοχος της εταιρείας Wadnic Trading Ltd και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 9.00 το πρωί.