Προχωρούν οι ποινικές διώξεις για την οικονομική καταστροφή

Όταν οι ανακριτικές αρχές συγκεντρώσουν επαρκές για στοιχειοθέτηση ενώπιον δικαστηρίου μαρτυρικό υλικό για μια χωριστή υπόθεση ανεξάρτητα από τη γενική έρευνα για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, θα αρχίσει η ποινική δίωξη, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι η Νομική Υπηρεσία συνεχίζει με σπουδή τη διερεύνηση των γεγονότων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε αυτό το πλαίσιο χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου με τη 17μελή ανακριτική ομάδα αποφασίστηκε η συνέχιση της πορείας των ανακρίσεων.
Πρόσθεσε ότι διαπιστωθείσας της ανάγκης για συνδρομή προς την ανακριτική ομάδα από εμπειρογνώμονες, θα αγοραστούν υπηρεσίες από οίκο του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό  από τις 18 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνουν παρουσιάσεις από οίκους του εξωτερικού κατά τις οποίες θα παρατεθούν οι τρόποι με τους όποιους ο κάθε οίκος προτείνει να συνδράμει την ανακριτική ομάδα.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες για διακίνηση χρημάτων από λογαριασμούς συγκεκριμένης εταιρείας προς κόμματα, νομικά και φυσικά πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι η πληροφορία προήλθε από διαρροή στοιχείων έρευνας που διενεργεί η ΜΟΚΑΣ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί περαιτέρω στο θέμα, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ούτε και πως είναι σε θέση να δηλώσει εάν η διακίνηση των χρημάτων εξυπηρετούσε επιλήψιμες δραστηριότητες και εάν αφορά ενδεχόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία ή συγκάλυψη της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.