Πρέπει να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου

Οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου για το εννιάμηνο του 2013 αντανακλούν πλήρως την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Φυσικά οι ζημιές στην Τράπεζα Κύπρου δεν είναι απλά μια αντανάκλαση της εικόνας της οικονομίας αλλά επηρεάζει και την πρόοδο και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Με ένα ποσοστό της τάξης του 48% μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα Κύπρου, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το 2014 αυτό το ποσοστό προβλέπεται ότι θα χειροτερέψει.

Η συνεχόμενη ελεγχόμενη ρευστότητα στην αγορά δυσχεραίνει τις συναλλαγές με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν άνετα τις συναλλαγές τους, με αποτέλεσμα να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Πώς να μη αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;

Ελπίζουμε ότι η Τράπεζα δεν θα μετακυλήσει τις ζημιές της στους δανειολήπτες. Η συνήθης πρακτική που βλέπουμε, είναι οι Τράπεζες να στραγγαλίζουν το φτωχό πολίτη αλλά ούτε λόγος για τους μεγαλοκαρχαρίες, οι οποίοι χρωστάνε πολλά εκατομμύρια ο κάθε ένας τους.

Όπως προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, τα πολλά δισεκατομμύρια των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφορούν επιχειρηματίες με μεγάλο κύκλο εργασιών και κερδών και αποδειγμένες τεράστιες καταθέσεις στο εξωτερικό. Αλήθεια ποιοι από αυτούς του μεγαλοφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου, βρίσκονται στους μυστικούς καταλόγους αυτών που δραπέτευσαν εκατομμύρια στο εξωτερικό πριν το κούρεμα του Eurogroup;

Και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ποια επανεκκίνηση της οικονομίας μιλούν κάποιοι;

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ