Πρέπει να δράσουμε συλλογικά, ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρώπης, για τη διάσωση του Πενταδακτύλου

Το θέμα της λατόμησης του Πενταδακτύλου στα κατεχόμενα και το σχέδιο για προώθηση της πράσινης ανάπτυξης ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της οικολογικής καταστροφής του Πενταδακτύλου. Συγκεκριμένα συζητήσαμε το πως οι Τούρκοι με την παράνομη λατόμησης, επιτελούν στο ιστορικό μας βουνό μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές. Ως εκ τούτου πρέπει να δράσουμε συλλογικά ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρώπης.

Έχουμε μιλήσει επίσης και για το Στρατηγικό Σχέδιο πράσινης ανάπτυξης που με εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο και είπαμε ότι αυτό το σχέδιο πρέπει να μετατραπεί σε ένα σχέδιο δράσης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μιλήσουμε και με τον Υπουργό Γεωργίας για να δούμε τι συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν. Ίσως σε αυτό το σχέδιο να ενταχθούν και θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα των ιδιοκτητών περιουσιών σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο NATURA, αλλά και άλλες δράσεις για αξιοποίηση αυτών των περιοχών» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Συλλούρης.

Από την πλευρά της η Ιωάννα Παναγιώτου σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα του Πενταδακτύλου και της παράνομης και ανεξέλεγκτης λατόμησης και γι’ αυτό χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Τα διαβήματα πρέπει να γίνουν συντονισμένα κυρίως προς την πλευρά της ΕΕ.

Είναι θετικό ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα όπως και τα άλλα κόμματα στηρίζουν την όλη προσπάθεια, πολύτιμη είναι και η συμβολή των Τ/κ περιβαλλοντιστών που διεξάγουν ένα παρόμοιο αγώνα. Έχει τελειώσει η εποχή των μελετών και της θεωρίας και έχει έρθει η ώρα της πράξης, καθώς το όλο ζήτημα συνδέεται άμεσα με την οικονομία.

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος συζητήσαμε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα τα οποία θα συζητηθούν και με τον Υπουργό Γεωργίας για την άμεση εφαρμογή τους, προκειμένου να έχει και ο πολίτης ένα άμεσο αποτέλεσμα όσον αφορά την οικονομία σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος».