ΣΕΚ: Ενίσχυση δημοσίων ταμείων χωρίς μειώσεις κοινωνικών παροχών

Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την μείωση των μισθών και των ωφελημάτων που απολαμβάνει η εργατική τάξη και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης των κοινωνικών παροχών, που στην Κύπρο είναι ήδη ελλειμματικές, σε σχέση με τον μέσο όρο των όσων παραχωρούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωσή της, η ΣΕΚ, με αφορμή τα όσα τεκταίνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την αναγκαιότητα της στόχευσης της κοινωνικής σύνταξης, διαμέσου της μείωσης της σχετικής δαπάνης κατά €10 εκ., η ΣΕΚ υπογραμμίζει πως τα δημόσια έσοδα πρέπει να αυξηθούν και με διάφορους άλλους τρόπους, όπως την είσπραξη καθυστερημένων φόρων που με βάση επίσημα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 31.12.2012 ανέρχονταν στα €968,73 εκ. εκ των οποίων τα €602,52 εκ. είναι εισπράξιμα, όπως υπολογίζει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Επίσης, η ΣΕΚ σημειώνει πως τα δημόσια έσοδα πρέπει να αυξηθούν και με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για χιλιάδες ακίνητα, που βρίσκονται εγκλωβισμένα και άτιτλα στα χέρια επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, για να προσθέσει πως έσοδα μπορεί να υπάρξουν και με την πραγματική και αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, αναφέρει πως με τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό του σπάταλου κράτους, μέσα από την μείωση ακριβών λιμουζίνων και φρουρών πολιτικών προσώπων, αλλά και μέσα από τη μείωση της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και της κακοδιαχείρισης, όπως αυτή καταγράφεται στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τα έσοδα του κράτους θα είναι σε θέση να αυξηθούν.

Καταληκτικά, η ΣΕΚ αναφέρει πως «πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες στην ενίσχυση των κρατικών ταμείων, τα οποία δεν μπορεί να ενισχύονται μονόπλευρα και πάντα σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων».