Που υποχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις

Μια σειρά από όρους με βάση τους οποίους θα διεξαχθεί ο έλεγχος από την ιδιωτική εταιρία που θα προσλάβει η ΕΕ και το ΔΝΤ, όχι απλά στις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται αλλά σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες των Βρυξελλών η κυπριακή κυβέρνηση για να «ξεκλειδώσει» ο δρόμος προς την υπογραφή του μνημονίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real.gr, στην έρευνα θα μετέχουν και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η MoneyVal Ο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ρόλο, όμως, απλού παρατηρητή.
Μετά το τέλος της έρευνας θα πρέπει να  έχει προκύψει μια τεράστια βάση δεδομένων με ονόματα, διευθύνσεις, ποσά και διαδρομές χρήματος, ώστε οι κοινοτικές αρχές να μπορέσουν να ελέγξουν στη συνέχεια και τις δικές τους τράπεζες που έχουν συνεργαστεί σε έκνομες συναλλαγές, αλλά να βρουν και τους φοροφυγάδες ανά την Ένωση που έχουν μεταφέρει αδήλωτα εισοδήματα στη νήσο.

Ο πρόεδρος του Εurogroup ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση για την Κύπρο. Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση των 17 του ευρώ, το βράδυ της Πέμπτης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου ο Ν. Αναστασιάδης θα βρεθεί στο επίκεντρο των πιέσεων για τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνηση, έχει υποχωρήσει στο θέμα του εταιρικού φόρου που θα αυξηθεί 2,5 μονάδες από το 10% που είναι σήμερα, στο θέμα των σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων των λεγόμενων ημικρατικών οργανισμών, που μπορεί να συνεπάγονται και απολύσεις.

Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις οποίες προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, θα εξαρτηθούν από το συνολικό ύψος του δανείου, που εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 10 δισ. ευρώ, το επιτόκιο των δανείων, που η κυπριακή πλευρά θέλει κάτω από τις 6 μονάδες,  το χρονικό διάστημα «προσαρμογής εντός μνημονίου», το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων.