Πολλαπλές προκλήσεις της Αγκυρας σε αέρα, γη και θάλασσα

Τεντώνει το σχοινί της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα και προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αμφισβήτησε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αγαθονησίου, τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ «ναυμαχία» μεταξύ σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού σημειώθηκε στη νησίδα Βάτο, δίπλα από τις Οινούσσες.

Μετά τις ύβρεις κατά του Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ επανήλθε αμφισβητώντας αυτή τη φορά το status quo στο Αγαθονήσι. «Η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι», είπε θέλοντας να ακολουθήσει τον πρόεδρο της χώρας του που ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και την αντιπολίτευση που ζητά την «επιστροφή» 18 νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.

Αμέσως μετά την προκλητική δήλωση του Φικρί Ισίκ τη σκυτάλη πήρε η Αεροπορία και η Ακτοφυλακή. Ένας σχηματισμός 4 τουρκικών F-16, 2 αεροσκάφη CN-235 και ένα ελικόπτερο προέβησαν συνολικά σε 71 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν για την αναχαίτιση τους και η αντίδραση των πιλότων της Άγκυρας είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν τέσσερις σκληρές αερομαχίες. Την ίδια στιγμή, στη θάλασσα, σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα στην νησίδα Βάτο (κοντά στις Οινούσσες) με συνέπεια το ελληνικό Λιμενικό να τα καταδιώξει προκειμένου να απομακρυνθούν.

Στο κλίμα έντασης που διατηρεί η Άγκυρα ήρθε να προστεθεί μία ακόμη περίεργη υπόθεση σύλληψης Τούρκων υπηκόων στο Φαρμοκονήσι. Ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων δήλωσε εν ενεργεία στέλεχος της Στρατοχωροφυλακής, ο οποίος ανέφερε ότι κατηγορείται για συμμετοχή στο κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν, γεγονός που τον ανάγκασε να καταφύγει στην Ελλάδα φοβούμενος για τη ζωή του.