Πολιτικά κόμματα: Αναμονή για τους όρους του μνημονίου – Ανακούφιση σε πρώτη φάση

Από μία κλωστή κρεμόταν η κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στο ΡΙΚ και γιαυτό υπήρξε κάποια ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόβλημα δεν τελειώνει, τα μέτρα θα είναι επώδυνα και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα σηκώσει μόνη της.

Με το μνημόνιο αυτό, είπε ο κύριος Νεοφύτου, δεν τελειώνει το πρόβλημα, ενώ τα μέτρα που απαιτούνται θα είναι επώδυνα και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα αντέξει μόνη της. Χρειάζεται συνολική δουλειά, δεξιών και αριστερών, με υπευθυνότητα για να κερδηθεί το στοίχημα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε τη συλλογική διαχείριση του ζητήματος ,ότι η αντιπολίτευση επέδειξε εν μέρει υπευθυνότητα και ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι  δεν υπήρξαν απεργιακές κινητοποιήσεις .

Από την πλευρά του ΔΗΚΟ ο αντιπρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ανακούφιση σε πρώτη φάση από την επίτευξη συμφωνίας, περιμένει να ανακοινωθούν οι όροι του μνημονίου και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τερματιστεί η  αβεβαιότητα που έπληξε την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση, και έχει διαβρώσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε τη συμφωνία  «αναγκαία κατάληξη που θα πονέσει πολύ», λόγω της μείωσης του κοινωνικού κράτους και των μισθών. Αυτό το μνημόνιο, τόνισε, είναι σημείο στροφής για την κυπριακή πραγματικότητα και το τέλος ενός στρεβλού και λανθασμένου δρόμου.