Ποιες τροφές είναι ευεργετικές, για την υγεία των ματιών μας

«Να τον προσέχεις σαν τα μάτια σου».…Η όραση ειναι η σημαντικότερη από τις αισθήσεις μας γι αυτο και πρέπει να φροντίζουμε τα μάτια μας με καλή διατροφή.

Η σωστή διατροφή βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά και του κάθε μέρους του σώματος ξεχωριστά. Κάθε βιταμίνη, μέταλλο και ιχνοστοιχείο παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο.

Για τα μάτια, ειδικότερα, μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες είναι η βιταμίνη Α. Είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγείας των ματιών σε οποιαδήποτε ηλικία.

Γνωρίζουμε πως τα καρότα και τα ψάρια βοηθούν στην διατήρηση της υγείας των ματιών, όμως τα καρότα δεν είναι καν στην κορυφή της λίστας των σούπερ τροφών για τα μάτια.

Διαβάστε παρακάτω για να δείτε ποιες τροφές είναι πιο ευεργετικές για την όρασή σας:

Αυγά
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το αυγό έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οφθαλμική υγεία. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, για να κρατά τα μάτια σας υγρά και ασφαλή από τις ελεύθερες ρίζες.

Τροπικά Φρούτα
Πιάστε το πιρούνι για να απολαύσετε μια χρωματιστή φρουτοσαλάτα και ενισχύστε έτσι τη ζωντάνια με την οποία βλέπετε τα χρώματα. Τα ακτινίδια καλύπτουν τις ανάγκες των κώνων σε θρεπτικές ουσίες, ενώ η βιταμίνη C σε ακτινίδια, μάνγκο και πεπόνια τα βατόμουρα  βοηθούν στην παραγωγή δακρύων, στη διατήρηση της υγρότητας των ματιών και συνακόλουθα στο «μπλοκάρισμα» πιθανών απειλών.

Σπανάκι

Μπορεί το σπανάκι που έτρωγε ο Ποπάι να ήταν το σνακ που τον έκανε δυνατό, αλλά αν τα κινούμενα σχέδια φτιάχνονταν σήμερα αυτό που θα του πρόσφερε θα ήταν υπερ-όραση. Το σπανάκι και το λάχανο περιέχουν μεγάλες ποσότητες της θρεπτικής ουσίας λουτεΐνη, η οποία έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης για τον καταρράκτη. Επιπλέον, περιέχει β-καροτένιο και ζεαξανθίνη, δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υγεία των ματιών.

Στρείδια
Αυτοί οι μικροί νόστιμοι μεζέδες είναι «φορτωμένοι» με ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που είναι συχνά υποτιμημένο και δεν καταναλώνεται συχνά. Για την ακρίβεια τα στρείδια έχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Ο ψευδάργυρος βοηθά να μεταφέρεται η βιταμίνη Α από το συκώτι, όπου αποθηκεύεται στον αμφιβληστροειδή του ματιού για να παραχθεί η μελανίνη, μια προστατευτική χρωστική ουσία των ματιών. Τα στρείδια περιέχουν περίπου το 500% της ημερήσιας αξίας του ψευδάργυρου.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλά γευστικό ρόφημα. Εχει πραγματικά ισχυρές δυνατότητες προστασίας για τα μάτια. Αποτελεί μια πλούσια πηγή για μία ποικιλία φλαβονοειδών, μιας οικογένειας αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδή από τη ζημία της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών γλαυκώματος.

Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν μια πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι διαφορετικά από την αντίστοιχη ποικιλία που βρίσκεται στα θαλασσινά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να διατηρηθεί η υγεία των αγγείων, η ροή του αίματος και τα επίπεδα των λιπιδίων, που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία των ματιών, όπως και για τις υπόλοιπες λειτουργίες του σώματος.

Κολοκύθα
Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη θεωρούνται από πολλούς ειδικούς ως δύο από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη των ασθενειών των ματιών που συνδέονται με την ηλικία, ενώ προστατεύουν ιδιαίτερα από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Παράλληλα, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που επίσης παίζει ρόλο στην προστασία του αμφιβληστροειδή. Μπορεί κανείς να την προσθέσει σε ψημένα αγαθά όπως το κέικ και τα μπισκότα, αλλά και σε σούπες και βραστά.

Σολομός
Είναι γνωστό ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρέχουν ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία, επομένως ο σολομός που αποτελεί μια πολύ καλή πηγή του, είναι πολύτιμος για την διατροφή μας. Στην περίπτωση της υγείας των ματιών ειδικότερα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά, σταθεροποιούν τη δομή των κυττάρων και διευκολύνουν την επικοινωνία τους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στον σολομό, προστατεύουν επίσης από το γλαύκωμα και την ξηροφθαλμία.

Βιταμίνη Ε:
Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη ασθενειών των ματιών καθώς έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα του οργανισμού μας σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Για παράδειγμα η έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της βιταμίνης Α.
Οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά λάδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη D:
Ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την μυωπία και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η διατροφή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους οργανισμού σε βιταμίνη D, ακόμα και αν τα έλαια ψαριών, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού περιέχουν λίγη. Η βιταμίνη D παράγεται πρώτιστα στο επίπεδο του δέρματος μας με την αντίδραση των υπεριώδων ακτίνων. Και έτσι για να μην σας λείπει η βιταμίνη D, εκτεθείτε κάθε μέρα στον ήλιο για ένα δεκαπεντάλεπτο. Και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν εξωτερικές δραστηριότητες.