Πλεόνασμα €7 δις παρουσιάζει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Πλεόνασμα €7 δισεκατομμυρίων παρουσιάζει το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

“Από το πακέτο των €50 δις μέσω του προγράμματος στήριξης της χώρας αναμένουμε ότι θα υπάρξει πλεόνασμα, ως ένα μαξιλάρι που μπορεί να φτάσει τα €7 δις, ή μεταξύ €6 και €7 δις”, δήλωσε ο κ. Προβόπουλος ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Το πλεόνασμα αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών της χώρας, την ώρα που οι προβλέψεις της ΤτΕ προνοούν σταδιακή ανάκαμψη το 2014, ύστερα από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ο στόχος της ΤτΕ ήταν η ύπαρξη του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πλεονάσματος όχι τόσο για την κάλυψη μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών, αλλά λόγω του ότι τα κονδύλια αυτά αποτελούν δημόσιο χρέος. “Όσο πιο προσεκτική χρήση των κονδυλίων αυτών κάνουμε τόσο λιγότερη θα είναι η επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών με αυτό το χρέος”, ανέφερε ο Διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τους όρους της σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, οι τέσσερις τράπεζες θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό της χαρακτήρα μόνο εφόσον ποσοστό τουλάχιστον 10% νέων εκδόσεων κεφαλαίου αποκτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη η Αlpha Bank έχει ικανοποιήσει τον όρο αυτό, οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς βρίσκονται εν μέσω έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης μετοχών, ενώ μόνο η Eurobank επέλεξε την εξ` ολοκλήρου χρηματοδότηση από τον HFSF. Το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο ανήλθε στα 27,5 δις.