“Σύντομα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης”

H εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης θα προωθηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, ούτως ώστε να αρχίσει η υλοποίησή της σε ένα προγραμματισμό της περιόδου 2014-2016, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Σκοπός της πρότασης, είπε, είναι η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και η καλύτερη διαχείριση των υποθέσεων. Ο κ. Νικολάου εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι εντός του 2014 θα υλοποιηθεί η πρόταση για το Διοικητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι υπάρχει ένθερμη υποστήριξη τόσο του Προέδρου όσο και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πρόταση της Κυβέρνησης.

«Πρόθεση και απόφασή μας είναι να εφαρμόσουμε ένα σύστημα πλήρους μηχανογράφησης των δικαστηρίων κατά τρόπο που να παρέχεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στο δικαστήριο χωρίς ουσιαστικές δαπάνες, περιορίζοντας δηλαδή το κόστος αλλά και τον χρόνο» είπε ο κ. Νικολάου.

Συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνεται η διαχείριση των υποθέσεων μέσω του διαδικτύου και της τεχνολογίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον περιορισμό του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης ότι συζητήθηκε η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάζει τις προσφυγές που καταχωρούνται στο Δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς και για τα δύο άλλα νομοσχέδια που αφορούν στην τροποποίηση του Συντάγματος και στο άρθρο περί Απονομής της Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβάλει στη ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και στην εξοικονόμηση ουσιαστικών χρηματικών ποσών. Οι εργασίες, οι οποίες διεκπεραιώνονται σήμερα από τους δικαστές του Ανωτάτου, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται από δικαστές οι οποίοι θα βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερη κλίμακα μισθοδοσίας, είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση θα υλοποιηθεί εντός του 2014, αν και συμπλήρωσε ότι αυτό εξαρτάται από το αν και πόσο έγκαιρα θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στην επιμόρφωση των δικαστών και την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με την ΕΕ.

«Η Κυβέρνηση θέλει και επιμένει με αποφασιστικότητα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται, να εφαρμόσει τέτοια προγράμματα και συστήματα που να αναμορφώσει τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, ώστε να απονέμεται κατά τρόπο ταχύτερο και να διατηρήσει την ποιότητα που υπάρχει σήμερα» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Κατέληξε, λέγοντας ότι θα καθιερωθούν μηνιαίες συναντήσεις για την προώθηση όλων αυτών των ζητημάτων.