Πλεονασμός 100 ατόμων από την Συνεργατική κεντρική τράπεζα

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Μάριος Κληρίδης,  σε επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξέφρασε την πρόθεση για πλεονασμό μέχρι 100 εργαζομένων μελών της ΕΤΥΚ έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους κατά 15%, ανακοινώνοντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με την ΕΤΥΚ για το θέμα.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, αφού σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι μέλη της ΕΤΥΚ ανέρχονται στους 300, είπε ότι επειδή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μισθολογικές μειώσεις κατά 15% με τα μέλη της ΕΤΥΚ δεν μπορεί να τρέξει ούτε σχέδιο εθελούσιας εξόδου για αυτούς τους 300 εργαζομένους.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα μπορέσει σύντομα να υπάρξει σχέδιο εθελούσιας εξόδου μόνο με τους υπόλοιπους 2.700 εργαζομένους που ανήκουν στις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ με τις οποίες έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση του μισθολογίου.

Ανέφερε επίσης ότι, μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την ΕΤΥΚ, δεν μπορεί πλέον όσον αφορά τους εργαζομένους της ΣΚΤ να υπάρξει μια οργανωμένη προσπάθεια μείωσης του μισθολογικού κόστους.

Αναφέροντας ότι δεν είναι πρόθεση της ηγεσίας της ΣΚΤ να μειώνει θέσεις εργασίας αλλά να τις διατηρήσει, ο κ. Χατζηγιάννης είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα απευθυνθούν “απευθείας στο προσωπικό (μέλη της ΕΤΥΚ) και θα του ζητήσουν εθελοντικά να συναινέσουν”.

Εξήγησε ότι θα γίνει παγκύπρια συγκέντρωση του προσωπικού την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στη Λευκωσία, κατά την οποία θα τους μιλήσει η Γενική Διεύθυνση και να τους εξηγήσει εκ νέου το σχέδιο αναδιάρθρωσης αλλά και “τις μικρές θυσίες που απαιτούνται αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος”.

“Ελπίζουμε ότι το προσωπικό θα αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσουμε να κλείσουμε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο που έκλεισε και με τους υπόλοιπους εργαζομένους που ανήκουν στις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίες έχουν δείξει μια τεράστια υπευθυνότητα, λογική και συναίνεση”, πρόσθεσε.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους του προσωπικού κατά 15% περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού που έχει εγκριθεί από την Τρόικα και αποτελεί υποχρέωση την οποία έχει αναλάβει η Κύπρος στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για παραχώρηση οικονομικής στήριξη του Συνεργατισμού με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.