Πλατφόρμα ενάντια στις εκποιήσεις επέδωσε διακήρυξη της

Αντιπροσωπεία της πλατφόρμας 18 κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων ενάντια στις εκποιήσεις, παρέδωσε  στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, σήμερα, ενόψει της έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας που θα ασχοληθεί με το θέμα, διακήρυξη με την οποία καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Ομήρου παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ανέφερε ότι «ασφαλώς θα το διαβιβάσω στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τους οποίους θα συνεδριάσω σε λίγο».

Διαβεβαίωσε ότι «ως Πρόεδρος της Βουλής και με γνώση του τι έχει συζητηθεί όλες αυτές τις εβδομάδες στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών, η Βουλή θα ενεργήσει με γνώμονα την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων με στόχο να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή».

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «ότι αυτές οι αρχές θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαμορφωθεί τελικά το όποιο νομοθετικό πλαίσιο κατά τη συνεδρία του σώματος».

Παραδίδοντας το υπόμνημα και μιλώντας εκ μέρους της πλατφόρμας οργανώσεων, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη η πλατφόρμα έχει διοργανώσει τρεις μαζικές συγκεντρώσεις με αποκορύφωμα αυτή έξω από το Προεδρικό κατά την οποία εξέφρασαν την απαίτηση «να μην προχωρήσει το απαράδεκτο κατά την άποψή μας νομοσχέδιο το οποίο θα οδηγούσε εάν υιοθετηθεί ως έχει, σε μαζικές, εξπρές εκποιήσεις της κατοικίας, της μικρής επιχείρησης και του αγροτικού κλήρου των φτωχών ανθρώπων».

«Παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, με πολλή ανησυχία τις εξελίξεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται μια μάχη», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, «για να επαναλάβουμε συλλογικά την απαίτησή μας, μέσα από το ψήφισμα που έχουμε εγκρίνει έξω από το Προεδρικό, ότι θέλουμε, απαιτούμε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, να προστατευθούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από την κρίση, να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν να μην έχουν εισοδήματα, να μην έχουν δουλειά, να μην έχουν ακόμα και τα στοιχειώδη για να μπορέσουν να ζήσουν, να μείνουν και χωρίς στέγη».

Παρακάλεσε ταυτόχρονα τον κ. Ομήρου να το διαβιβάσει στους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων «με την ελπίδα και την προτροπή και την πεποίθηση ότι θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν ως Πρόεδρος της Βουλής και ως Πρόεδρος κόμματος και ως παράγοντας που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων του κοινοβουλίου, έτσι ώστε επίκεντρο να μην είναι εκείνα τα οποία θέλουν κάποιοι για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, αλλά η Βουλή να καταλήξει σε αποφάσεις που να προστατεύουν των φτωχό άνθρωπο, εκείνο που έχει χτυπηθεί από την κρίση, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το φτωχό βιοπαλαιστή».

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, «με το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση για εκποίηση περιουσιών, οι Κύπριοι πολίτες απειλούνται για πρώτη φορά μετά το 1974, να χάσουν τα σπίτια, την επαγγελματική στέγη και την καλλιεργήσιμη γη, πληρώνοντας νέο αναίτιο βαρύ τίμημα για την κρίση».

Εκφράζεται η θέση ότι «η κρίση είναι αποτέλεσμα της απληστίας με την οποία τα τραπεζικά `σαΐνια` διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις του κόσμου σε ένα παιγνίδι διεθνούς κερδοσκοπίας, ανεξέλεγκτων δανείων που έδιναν στους ημέτερους χωρίς έλεγχο και χωρίς διασφαλίσεις, αμύθητων μπόνους και απίστευτης κακοδιαχείρισης».

Αντί μέτρων, προστίθεται, «που να τιμωρούν τους υπαίτιους της κρίσης και να προστατεύουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι στις τράπεζες, παρακολουθούμε την προώθηση ενός νέου νόμου που απειλεί τα σπίτια και την επαγγελματική στέγη της πλατιάς μάζας των συμπατριωτών μας με συνοπτικές διαδικασίες εκποιήσεων».

«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματά να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που έγκρινε το Υπουργικό», αναφέρεται. Καλούμε επίσης, προστίθεται «όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους συμπολίτες μας σε μαζική μαχητική κινητοποίηση για να αντιδράσουμε σε ένα ισοπεδωτικό νομοσχέδιο, να υπερασπιστούμε την οικογενειακή και επαγγελματική μας στέγη και την κοινωνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας».